Srbljanović: Progovorile da bi zaštitile druge devojčice, zato su pobednice

Kultura 22. jan 202113:56 > 14:42 13 komentara
Biljana Srbljanović
N1

Dramaturškinja i profesorka na Fakultetu dramskih umetnosti Biljana Srbljanović izjavila je u emisiji N1 Studio Live da smatra da su Milena, Iva i ostale devojke "pobednice, a ne žrtve". "Mene je najviše dirnulo u svemu ovome, one su tri godine išle po advokatima, i advokati su ih odbijali, one su se pomirile s tim da od toga neće biti ništa, a onda su čule za devojku od 17 godina, koja je sada vrlo neposredno bila izložena istoj vrsti nasilja i rekle da više ne mogu da ćute. One su uradile nešto za nekog drugog, zbog toga su one pobednice. Ti sediš šest sati i pričaš šta si doživljavala, da ne bi to neka druga devojčica doživljavala, to je pobeda", kaže ona.

Platforma “FDU – Protiv nasilja”, kaže Srbljanović, već funkcioniše.

„Krenula je s radom preksinoć. Platforma funkcioniše tako što studenti imaju priliku da se prijave anonimno. Imamo pet profesora i četiri studenta izabranih iz samog studentskog parlamenta, našlo smo se svi zajedno u ovoj situaciji, koja, iako nema nikakve veze s našim fakultetom, ipak imamo dosta studenata koji su godinama sa te škole dolazili na razne smerove. I u krajnjem slučaju ove dve mlade umetnice su naše bivše studentkinje, a ima i sadašnjih“, rekla je.

Dodala je da misli da je pravi trenutak da ih i ostali fakulteti prate u ovome.

Povezane vesti

„Da se napravi paradigma, nema više nazad, nema više neprikladnih komentara, nema više odgovaraš nasamo s profesorom, nema više prostora da se kaže ‘on je takav’, toga više neće biti“, kaže Srbljanović.

Istakla je da smatra da su Milena, Iva i ostale devojke „pobednice, a ne žrtve“.

„One su uspele, pre svega, da pobede sebe i taj osećaj nemoći. Mene je najviše dirnulo u svemu ovome, one su tri godine išle po advokatima, i advokati su ih odbijali, one su se pomirile s tim da od toga neće biti ništa, a onda su čule za devojku od 17 godina, koja je sada vrlo neposredno bila izložena istoj vrsti nasilja i rekle da više ne mogu da ćute. One su uradile nešto za nekog drugog, zbog toga su one pobednice. Ti sediš šest sati i pričaš šta si doživljavala, da ne bi to neka druga devojčica doživljavala, to je pobeda“, kaže ona.

Osvrnula se i na odlazak glumice Mire Furlan.

„Mira Furlan je, ne samo jedna od najvećih umetnica ovog područja, nego jedna predivna, prepoštena osoba, koja je toliko bila hrabra, avangardna, plemenitog mišljenja… Lepota njenog bića se videla na njoj. Mislim da je ovo velika tragedija i veliki gubitak za umetničku scenu, jedna predivna osoba nas je napustila i užasno su svi potreseni“, rekla je Srbljanović.

Celo gostovanje pogledajte u okviru emisije N1 Studio Live:

Komentari (13)

Vidi sve komentare