Srpski film „Dugo putovanje u rat“ na top 10 listama Netfliksa u Evropi

Kultura 04. jul 202213:19 > 13:40 komentara
Printscreen / Dugo putovanje u rat

Dokumentarni film “Dugo putovanje u rat" ("The Long Road to War”) u režiji Miloša Škundrića već u prvoj nedelji svog emitovanja na Netflixu, ušao je na liste Top 10 najgledanijih filmova u čak 14 zemalja Evrope.

Film je najbolje plasiran u Sloveniji, na Islandu, u Švedskoj, Finskoj i Danskoj i to – između petog i sedmog mesta, navodi producentska kuća Paradox film. Veliku gledanost ovo ostvarenje ima i u Hrvatskoj.

POVEZANE VESTI

„Ovo je značajna vest za srpsku kinematografiju, ali i za srpsku istoriografiju“, navodi filma Paradox film.

Naš film koji govori o uzrocima koji su doveli do Prvog svetskog rata, od prošle nedelje prikazuje se u 30 zemalja Evrope, gde Netflix ukupno ima oko 70 miliona pretplatnika. Film će se prikazivati u periodu od pet godina.

Film je nastao uz podršku Ministarstva kulture i Filmskog centra Srbije, u produkciji Paradox Filma iz Beograda, 2018. godine. U filmu učestvuju: Džon Rol, Hju Stron, Žorž-Anri Sutu, Oleg Ajrapetov, Lotar Hebelt, Anika Mombauer, Dominik Liven, Žan-Pol Bled, Alan Sked, Štig Ferster i pok. Dušan Bataković.

“Dugo putovanje u rat” je nagrađivan na međunarodnim festivalima u inostranstvu i prikazivan na svim kontinentima, uključujući Univerzitet u Tokiju i Smithsonian institut u Vašingtonu.

Netfliks je počeo sa emitovanjem ovog filma u 30 evropskih zemalja na godišnjicu atentata u Sarajevu, 28. juna.