Srpski film među prognozama Varajetija za Oskare

Kultura 23. sep 202315:01 8 komentara
Da li ste videli ovu ženu?

Ugledni američki filmski magazin Varajeti, objavio je juče prognozu za ovogodišnje nominacije za Oskare za najbolji internacionalni film. Na 21. mestu Varajetijeve liste našao se srpski film „Da li ste videli ovu ženu?“.

U uži krug se bira 15 ostvarenja, te se ovaj domaći film u Americi kotira visoko.

„Da li ste videli ovu ženu?“ reditelja Dušana Zorića i Matije Gluščevića imao je svetsku premijeru na 79. Venecijanskom filmskom festivalu. Američka premijera filma održana je u MoMA muzeju i Linkoln centru u Njujorku.

Film je do sada prikazan na velikom broju međunarodnih festivala, osvojivši nagrade u Bangkoku, Ženevi, Puli, Beogradu, Ohridu, Herceg Novom, Sopotu i drugim. Na Festivalu evropskog filma na Paliću, film je proglašen za najbolji srpski film godine, priznanje koje su mu dodelili AFIFS i srpski FIPRESCI.

„Juče nas je dočekalo ovo lepo iznenađenje i velika nam je čast što je naš film priznat u SAD. Tema našeg filma, koji se bavi sredovečnom ženom koja pokušava da se izbori za svoje mesto u društvu, je nešto što dobro komunicira sa svetskom publikom i očigledno po Varajetiju ima potencijal da privuče pažnju i Američke filmske akademije. Nekoliko američkih distributera je takođe pokazalo interesovanje za film“, rekla je o proceni Varajetija, producentkinja filma Čarna Vučinić.

Poslednji put kada je Srbija imala film u užem izboru bilo je 2008. godine kada se u tadašnjem užem izboru od 9 filmova našla „Klopka“ Srdana Golubovića.

Film „Da li ste videli ovu ženu?“ publika može da pogleda danas, s početkom u 20:30 časova u Art bioskopu Kolarac u Beogradu.