Šta će raditi Koordinator intimnosti: Milan Marić pokrenuo novu incijativu

Kultura 15. jun 202318:07 11 komentara
Tanjug / Printscreen

Glumac Milan Marić je, sa partnerima, pokrenuo incijativu koordinatora za intimnost, koja podrazumeva uvođenje obučenih osoba u filmsku industriju, a čiji će zadatak biti da pomognu u planiranju i postavljanju odgovarajućih granica tokom intimnih scena u kojima učestvuju glumci.

Marić je naveo da se glumci tokom snimanje intimnih scena za filmove ili serije najčešće međusobno dogovaraju gde su granice prihvatljivog i kako bi to izgledalo, kao i da je potrebno da postoji osoba koja će olakšati ceo taj proces i učiniti ga manje neprijatnim.

„Dobili smo podršku Udruženja psihoterapeuta Srbije i Udruženja psihoterapeuta EU, ljudi iz Češke su nas kontakirali i rekli da bi voleli da rade sa nama na ovom programu. Nadam se da ovo neće ostati samo unutar granica Srbije i da će postati jedan regionalan projekat jer da je to potrebno svima. Želim da se zahvalim ljudima iz UN Womena što su izašli u susret i što su nam partneri u svemu ovome“, rekao je Marić.

Reditelj Nikola Ljuca objasnio je da koordinator intimnosti treba da pomogne rediteljima koji su u većini slučajeva introverti i razmišljaju samo u slikama, da se scene intimnosti u filmovima i serijama u potpunosti prilagode senzibilitetu glumaca.

„Koordinator intimnosti je nova praksa koja je neka spona između produkcije, režije i glumaca. Kod svih scena koje se tiču nečega što je intimnost, seksualnost, erotika koje su veoma delikatne i koje mogu da zakomplikuju i sam proces proizvodnje, a pre svega da ostave neku vrstu traume na glumcima koji učestvuju u tome ako se ne izvedu na pravi način“, zaključio je Ljuca.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare