Šta nama danas dođe Jugoslavija?

Kultura 29. nov 202113:5617 komentara
Printscreen

Kulturna politika u SFRJ i u državama nastalim nakon njenog raspada tema je onlajn tribine “Šta nama dođe Jugoslavija?” koja će 29. novembra, na nekadašnji Dan republike, biti održana na Fejsbuk strani Muzeja savremene umetnosti Vojvodine (MSUV), a okupiće učesnike iz regiona – pisca Miljenka Jergovića, reditelja Dina Mustafića, istoričarku Radinu Vučetić, novinara Teofila Pančića i politikologa Duška Radosavljevića, uz moderiranje muzejskog savetnika Nebojše Milenkovića.

Da li, kada pomislite na Jugoslaviju i vi prvo pomislite na njenu kulturu i umetnost – i da li se, kada je SFRJ u pitanju, uopšte može govoriti o jednoj, jedinstvenoj kulturi – ili je upravo kultura generisala destruktivni nacionalistički naboj koji je tu državu na kraju razorio? Je li SFRJ zbilja bila najautonomnija i najotvorenija ne-komunistička komunistička zemlja na svetu, kako je o njoj 1966. pisao američki magazin Tajm ili je pak reč o zemlji u kojoj su slobodoumne ideje i rigidne i apsurdne zabrane funkcionisale istovremeno?

Može li postojati totalitarna sloboda i da li je Jugoslavija kao država jednostavno odumirala, kako sugeriše istoričar Dejan Jović, uporedo s fizičkim gašenjem njenog „najvećeg sina“ i neprikosnovenog lidera Josipa Broza Tita? Je li u SFRJ uopšte postojala dugoročna i konzistentna kulturna politika – ili se i odnos prema kulturi i umetnosti menjao zavisno od promena političkog kursa, odnosno spoljašnje i unutrašnje državne politike? Jesu li Jugoslaviju, pa i njenu kulturu, zaista razorili Slobodan Milošević i Franjo Tuđman ili je u trenutku njihovog dolaska na vlast ta država već bila (klinički) mrtva?

Takođe, kako u kontekstu jugoslovenske kulturne politike – ili kulturnih politika – možemo posmatrati stanje i kulturnu situaciju u državama nastalim nakon njenog raspada? To su neka od pitanja na koja će pokušati da odgovore učesnici tribine “Šta nama dođe Jugoslavija?”, koja će biti održana od 18 do 20 časova, a zbog epidemioloških mera povodom pandemije organizovana je kao onlajn događaj, koji je moguće pratiti na Fb strani MSUV-a.

To je peta u nizu tribina u okviru ciklusa “Socijalna plastika: Umetnost koja menja društvo”, koji od maja 2019. godine uređuje Nebojša Milenković, istoričar umetnosti i kustos, poznat i kao pisac i aktivista.

U okviru tog ciklusa, u oktobru 2019. godine održana je tribina “Da li se ovde zaista radi samo i književnosti“, na kojoj su učestvovali Dragan Velikić, Vladislava Gordić Petković i Slobodan Tišma, a u septembru iste godine bilo je reči o “Velikim izložbama kao poljima društvene moći”, uz učešće Nikole Božovića, Branislava Dimitrijevića, Zorana Erića, Radovana Jokića i Vladislava Šćepanovića, takođe uz moderiranje Milenkovića.

Prethodno su održana autorska predavanja “Filmovi koji su menjali svet” Petra Mitrića i “Socijalna plastika ili Umetnost koja menja svet” samog Milenkovića o umetnosti Marsela Dišana, Jozefa Bojsa i Endija Vorhola.

Komentari

Vaš komentar