Status galerije „Sava Šumanović“ – građani Šida se protive ideji ministarke

Kultura 09. feb 202122:3812 komentara

Građani Šida pokrenuli su kampanju na društvenim mrežama kojom se protive ideji i ponudi resorne ministarke da Galerija „Sava Šumanović“ dobije status republičke ustanove kulture. Prenos osnivačkih prava sa opštine na republiku, značio bi po njima kršenje darovnog ugovora kojim je Savina majka dela svog sina ostavila rodnom gradu. S druge strane, ministarka kulture kaže – ponuda se odnosila na veću finansijsku podršku države, ali je opština tu ponudu odbila.

„Mogućnost koju sam ponudila i ove godine da Galerija ponovo dobije status republičke ustanove kulture“, rekla je u decembru ministarka Maja Gojković.

Kada je, sredinom decembra boraveći u Šidu, ministarka kulture iznela svoje viđenje daljeg razvoja Galerije „Sava Šumanović“, na lokalu ono nije naišlo na dobar odjek. Dva meseca kasnije društvenim mrežama odjekuje kampanja – da Galerija ostane opštinska.

„Ja sam reagovala pošto sam smatrala da je moj zadatak da obavestim moje sugrađane o tome zašto to ne sme da se desi i šta to zapravo znači. Da bi galerija postala republička ustanova kulture, morao bi da se promeni osnivač“, kaže Nataša Cvjetković, predsednica opštine Šid od 2009. do 2012. godine.

Galerija je osnovana 1952. nakon što je Savina majka, Persida Šumanović darovnim ugovorom Šidu poklonila legat od 417 slika i kuću u kojoj se galerija nalazi. Ukoliko bi prešla u ruke Republike, darovni ugovor bio bi prekršen, kaže Cvjetković.

„Dakle, ona je imala poverenja u svoje sugrađane da će se oni na najbolji način baviti zaostavštinom njenog sina. Mi smo se uplašili da otimanjem osnivačkih i upravljačkih prava opštini Šid, mi više nećemo imati uticaja na to ko i kako upravlja našom galerijom“, kaže ona.

„Mnogo nerazumevanja lokalne samouprave same suštine pitanja koja su im postavljana u trenutku kada se pravio budžet za 2021. godinu“, rekla je Maja Gojković.

Za ministarku kulture i informisanja ponuda koju je, kaže, lokalna vlast u Šidu decidno odbila podrazumevala je zapravo finansijsku podršku države, konkretno 38 miliona dinara, a ne, kako je rekla, preseljenje dela čuvenog slikara u Beograd.

„Mi im dodatnim budžetiranjem, dodatnim finansiranjem pomažemo da se razvijaju. Opštinsko rukovodstvo u Šidu je reklo da njima ne treba dodatna pomoć i tu se sve završilo. Ne razumem zašto ta priča traje još dva, tri meseca. Možda da pokrije nešto drugo“, kaže Gojković.

Na poziv N1 da govore o ponudi Ministarstva kulture nisu se odazvali ni u Galeriji „Sava Šumanović“ ni u opštini Šid. Da je testament Savine majke Perside potpuno jasan stav je bliskih rođaka i naslednika Save Šumanovića koji pred kamerama nisu želeli da govore.

I dok ministarka poručuje kako smatra da stvaralaštvo čuvenog slikara zaslužuje veću galeriju i podršku države, u Šidu se sa njom u jednom delu slažu.

„Isto kao što mi Šiđani imamo obavezu da čuvamo i finansiramo to što nam je ostavila Persida Šumanović, isto tako i Republika, odnosno Ministarstvo kulture ima obavezu da bar toliko sredstava koliko mi izdvajamo iz opštinskog budžeta izdvoji za bolje funkcionisanje i bolju promocije lika i dela Save Šumanovića. To se ne nudi prosto“, kaže Cvjetković.

Komentari

Vaš komentar