Sto godina od rođenja glumca Mije Aleksića

Kultura 26. sep 202308:51 3 komentara
printscreen/youtube.com/@KulturnoUmetnickiRTS

Mija Aleksić bio je umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove.

Milosav Mija Aleksić rođen je 26. septembra 1923. godine, tačno pre sto godina, u selu Gornja Crnuća, kod Gornjeg Milanovca.

U oktobru 1941. godine preživeo je masovno streljanje stanovništva u Kragujevcu. Po završenoj gimnaziji u Kragujevcu upisao je prava.

Glumom se amaterski bavio još od gimnazijskih dana. Svoj život nastavio je u tom pravcu. Od oslobođenja, pa do 1948. godine bio je član Narodnog pozorišta u Kragujevcu.

Bio je član Narodnog pozorišta u Beogradu u periodu 1949 do 1951 i Jugoslovenskog dramskog pozorišta čiji član postaje 1951. i radi sve do 1965. godine, kada se vratio u angažman u Narodno pozorište gde je i završio svoju pozorišnu karijeru.

Igrao je i u Ateljeu 212 i na drugim scenama. Od 1977. godine imao je status slobodnog umetnika.

Autentičan glumac raskošnog talenta

Mija Aleksić je bio autentičan pozorišni, filmski, estradni, radio i televizijski umetnik širokog dijapazona, kreator smešnoga protkanog setom, znao je da udahne život i u najneuverljivije tekstove.

Često je bio prekoravan da bez mere rasipa svoj talent. Ipak dostiže sam vrhunac glumačkog stvaralaštva ne samo u Nušićevim, Gogoljevim i Molijerovim komadima već i u svojim estradnim poduhvatima, prema načelu: Igraj estradu kao najveću komediju.

A1 Kinoteka letnji bioskop

Aleksić je najveću popularnost stekao u serijama pedesetih i šezdesetih godina 20. veka. Među njima su: „Veselo veče“ (radio) i serije koje je režirao Radivoje Lola Đukić: „Servisna stanica“, „Ogledalo građanina Pokornog“, „Deset zapovesti“.

Igrao je u više od dve trećine svih ekranizacija Nušićevih dela, tako i svoju prvu filmsku ulogu policijskog pisara u kratkom filmu „Muva“ (B. Ćelović, 1950); sledile su uloge u filmovima.

Publika će ga pamtiti po ulogama u čuvenim „Maratoncima“, ali i po ulozi u filmu „Tango Argentino“, zatim „Tesna koža“, „Užička republika“, „Varljivo leto 68“, „Skupljači perja“, „Biće skoro propast sveta“, i mnogim drugim.

Aleksić je dobitnik brojnih nagrada i priznanja, među kojima su Dobričin prsten, Nušićeva nagrada, Zlatna arena, Sterijina nagrada, statueta „Joakim Vujić…

Njemu u čast, 2018. ustanovljena je glumačka nagrada „Mija Aleksić“, koja se dodeljuje glumcu za izuzetan doprinos umetnosti glume. Prvi dobitnik ove nagrade bio je Nenad Jezdić.

Mija Aleksić preminuo je 12.marta 1995. godine. Sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu.