Studenti FDU: Pet prijava za seksualno uznemiravanje protiv Nenada Prokića

Kultura 15. jun 202116:46 11 komentara
Foto: Medija centar Beograd

Do Studentskog parlamenta stiglo je pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića, navodi se u saopštenju Studentskog parlamenta i studentkinje prodekanke Fakulteta dramskih umetnosti u Beogradu, kako je objavila na društvenim mrežama student prodekan Andrea Pjević, koja je i članica Radne grupe "FDU protiv nasilja". Studentski parlament FDU u Beogradu osuđuje neakademsko ponašanje redovnog profesora Nenada Prokića prema studentkinjama, dodaje se.

„Obaveštavamo studente da je do Studentskog parlamenta stiglo pet prijava za seksualno uznemiravanje od strane profesora Nenada Prokića. Jedna od prijava obuhvata šest studentkinja. Prijave se odnose na period od 1997. do 2020. godine, a od svih pet prijava samo jedna je mogla da bude procesuirana jer je primljena od aktuelne studentkinje“, navodi se.

U saopštenju studentima o slučaju seksualnog uznemiravanja, navodi se da je Prokić „putem aplikacija Viber, Mesindžer i sms-a slao neprimerene fotografije i poruke sa seksualnim konotacijama obično pred izlazak na diplomski ispit na kom je bio mentor, upućivao je telefonske pozive sa predlogom za viđanje, pozvao je studentkinju u stan na večeru, na hodniku je hvatao studentkinje oko struka, na časovima ih je dodirivao po leđima i zatezao im zadnji deo brushaltera“.

Tokom postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nenad Prokić je u pismenom obraćanju Komisiji pretio, navodi se u toj objavi, da će u slučaju bilo kakvih sankcija podići tužbu protiv Fakulteta kao i pojedinačne tužbe protiv svih članova Etičke komisije. „Nakon toga, žalbu je prosledio svim članovima Katedre dramaturgije, u vidu dokumenta imenovanog tako da otkrije identitet žrtve“, dodaje se.

„Smatramo da je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu napravio veliki i važan korak u cilju sprečavanja nedopustivih obrazaca ponašanja u obrazovnim procesima. Nakon postupka pred Etičkom komisijom FDU, Nastavno-umetničko-naučno veće Fakulteta donelo je rešenje kojim se utvrđuje da je Nenad Prokić odgovoran za povredu Kodeksa profesionalne etike i pravila ponašanja Univerziteta umetnosti u Beogradu. Njegovo ponašanje ocenjeno je kao neprihvatljivo“, navodi se u objavi.

Ipak, kako se dodaje, Studentski parlament razočaran je što nisu izrečene nikakve sankcije jer u vreme prekršaja postojeći pravilnici nisu propisivali takve mere, zbog čega profesor još uvek radi na Fakultetu.

„Očekujemo od Fakulteta i nastavnog kolektiva da u što kraćem roku naprave i primene Pravilnik kojim će se onemogućiti seksualno uznemiravanje, ucenjivanje i bilo kakvi oblici zlostavljanja – rešenje kojim će se nasilnicima jasno staviti do znanja da za njih nema mesta na Fakultetu“, dodaje se.

„FDU Protiv nasilja“ će nastaviti, kako se dodaje, da radi u sklopu Studentskog parlamenta, kao informativno-edukativna platforma usmerena na razvoj novih preventivnih programa i zdrave obrazovne atmosfere u kojoj će se svi osećati zaštićeni.

Ovo saopštenje prenele su i redovna profesorka FDU Biljana Srbljanović i vanredna profesorka FDU Irena Ristić, koje su takođe i članice Radne grupe „FDU protiv nasilja“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare