Suša: Patrijarhalni kodovi ukorenjeni, o istupanjima žena – nužni, bolni koraci

Kultura 23. mar 202112:02 0 komentara

Patrijarhalni kodovi su jako duboko ukorenjeni u našem društvu kada su u pitanju bazična prava žena, a istupanja žena koje su smogle snage da govore o svojim traumama i otvaranje tako osetljivih slučajeva u javnosti neophodan je i pozitivan trend, ali nedostaje u celoj priči da i institucije koje treba da omoguće da pravda bude zadovoljena, pre svega sudstvo, nezavisno i odgovorno rade svoj posao i da ga rade do kraja - ne izlažući te žrtve dodatnom nasilju, ocenila je pozorišna rediteljka i profesorka režije na Stokholmskom univerzitetu Anja Suša.

Odgovornost medija je takođe velika, rekla je ona i dodala da je važno i da se ponekada probije taj balon saučesnistva koga naša zajednica čak ni kada su u pitanju umetnički krugovi, nije ni svesna. „To dolazi kao neka vrsta patrijarhalnog nasleđa“, kaže ona.

POVEZANE VESTI

Suša je rekla da su ovo „bebi koraci, koji su nužni i veoma bolni“.

„Tu je naše društvo u velikom zaostatku u odnosu na neka društva sa većim stepenom građanske svesti… ovde je reč o jačanju solidarnosti, građanske svesti, građanskih vrednosti, i u tom smislu podržavam sve žene koje su smogle snage da govore o svojim traumama javno, jer je to ozbiljan rad na promeni jedne paradigme društvene koja je kod nas strahovito poremećena“, ocenila je.

Ona je rekla i da je zgrožena reakcijama koje čita u komentarima često posle ovakvih istupa žena koje su bile ugrožene, kao i nastupom pojedinih javnih ličnosti koje relativizuju tu problematiku.

Govoreći o pozorištu, Suša je rekla da pandemija koronavirusa nije prva kataklizma koja je pogodila čovečanstvo, i da ovo nije prvi put da se pozorište zaustavilo, ali da je i ranije odolevalo i opstajalo – i tako će, kako je navela, biti i sada.

Kako je ocenila, šok gubitka pozorišta se u Srbiji osetio manje nego na nekim drugim mestima, (gde su institucije kulture odmah zatvorene, dok su druge mere kasnile), ali je bio dovoljan da ljudi shvate za šta je vredno boriti se.

Ona je najavila i da će se posle cele decenije umetničkog odsustvovanja vratiti u Srbiju ove godine, gde će u novembru početi probe predstave ne kojoj će raditi u Bitefu.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!