„Sve dobre barbike“ Katarine Mitrović: Roman posvećen nesnađenima, izgubljenima i usamljenima

Kultura 18. jun 202419:39 0 komentara
Jakov Simović.

Književnica, dramaturškinja i scenaristkinja Katarina Mitrović predstaviće svoj novi roman „Sve dobre barbike“ u sredu 19. juna od 19h u okviru svečanosti povodom 145 godina Gradske biblioteke Bora Stanković u Vranju.

Razgovor o romanu će se održati u dvorištu Muzej kuće Bore Stankovića. Ovaj roman, oblikovan kao autofikcija, donosi priču o mladoj umetnici koja proživljava duboku egzistencijalnu krizu u savremenoj Srbiji.

Primorana životnim okolnostima, glavna junakinja se vraća u rodni grad s osećajem sramote zbog neuspeha u dostizanju sopstvenih očekivanja. Kroz susrete s porodicom, prijateljima s kojima je izgubila kontakt i uspomenama iz detinjstva, otvaraju se bolna sećanja na važne trenutke tokom odrastanja.

„Dok sam odrastala, uživala sam u romanima sa autsajderima kao glavnim junacima koji pokušavaju da pronađu svoje mesto u svetu. Čitala sam Bukovskog, Selindžera i Fantea, ali su mi falile slične priče sa ženskim likovima. Pokušala sam da napišem ono što je meni nedostajalo dok sam odrastala, u nadi da će knjiga ‘Sve dobre barbike’ nekome značiti, naročito onima koji su nesnađeni, izgubljeni i usamljeni, uvek u procepu između žudnji i mogućnosti,“ izjavila je Katarina.

Katarina Mitrović je dosad objavila dve knjige poezije i roman u stihu „Nemaju sve kuće dvorište“, koji je 2020. godine bio u širem izboru za Ninovu nagradu. Kao scenaristkinja, radila je na serijama „Nečista krv“, „Mama i tata se igraju rata“ i „Grupa“, za koje je nagrađena za najbolji scenario na festivalu Fedis. Serija „Deca zla“, na kojoj je bila jedna od scenaristkinja, prva je srpska serija emitovana na HBO Max platformi. Trenutno razvija još jednu igranu seriju i piše film.

O romanu „Sve dobre barbike“, pesnikinja Radmila Petrović napisala je: „Šta se dešava kad bi trebalo da krenemo napred, a ne možemo? Ovaj roman opisuje tu situaciju. Katarina nam jezgrovitim i upečatljivim stilom otkriva unutrašnji svet glavne junakinje, devojke koja trideseti rođendan dočekuje daleko od okolnosti koje je priželjkivala. Kao nijedan do sada u našoj književnosti, njen roman govori o depresiji, osujećenosti, strahu i daje podstrek da nastavimo dalje sa sopstvenim psihičkim borbama.“

U sklopu letnje promocije knjige u zemlji i regionu, Katarina će publici predstaviti roman „Sve dobre barbike” 26. juna u 20h u Studentskom kulturnom centru u Kragujevcu, a nakon čega će 2. jula posetiti i Zagreb.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!