Vlada Srbije: Knjižare mogu da rade

Kultura 19. mar 202116:41 > 18:09 18 komentara
Nova.rs / Nemanja Jovanović

Svim knjižarama u Srbiji dozvoljen je rad, rečeno je za Nova.rs. u Vladi Srbije.

I dok je oko 150 knjižara, izuzimajući one “Službenog glasnika”, širom Srbije, već treći dan zaredom zatvoreno, iz Vlade Srbije poručuju da za njih ne važe poslednje mere koje je ovo izvršno telo usvojilo na predlog Kriznog štaba i čije je trajanje oročeno, za sada, do nedelje.

Da bi knjižare, koje nisu u tržnim centrima, mogle da otvore svoja vrata, u skladu sa propisanim epidemiološkim merama koje su na snazi, neophodno je da se obrate sa zahtevom Vladi Srbije i biće im omogućen nesmetan rad, rečeno je za naš sajt u Vladi.

Upravo to su uradili iz lanca “Službenog glasnika”, čije knjižare nesmetano rade već treći dan po stupanju na snagu, u šta su se uverili građani i fotoreporteri Nova.rs. Kako su nam u “Glasniku” objasnili shodno “tački 1. stav 2. podtačka 7) Naredbe o radnom vremenu za vreme nepovoljne epidemiološke situacije tokom trajanja zarazne bolesti COVID-19 Vlada Srbije protumačila je da mogu raditi, uz poštovanje svih preporučenih epidemioloških mera”.

Sagovornici Nova.rs apelovali su prethodno da sve knjižare treba otvoriti. „Smatramo da knjižare ne treba da budu zatvorene, zato što nisu bile zatvarane ni za vreme vanrednog stanja“, rekao je za Nova.rs. Dejan Papić, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije i osnivač i vlasnik izdavačke kuće “Laguna” i lanca knjižara “Delfi”.

Udruženje izdavača i knjižara Srbije danas je, prema rečima Papića, poslalo dopis Kriznom štabu u kome su se, između ostalog, pozvali i na situaciju sa otvorenim knjižarama “Službenog glasnika”: „Smatramo da nismo u ravnopravnom položaju ukoliko se i ostalim knjižarima, pod istim uslovima, ne omogući da obavljaju svoju delatnost. I iskreno se nadam da će Krizni štab izaći u susret barem onim knjižarama koje nisu u tržnim centrima i da će one moći da prime svoje posetioce“.

Zašto pravila ne važe za sve, odnosno zašto su otvorene knjižare “Službenog glasnika”, dok su ostale zatvorene od srede u skladu sa merama Kriznog štaba, pitao je i Ivan Bevc, vlasnik i urednik izdavačke kuće “Booka”.

„Moguće da mi nismo dobro razumeli mere, i da knjižare mogu normalno da rade. Ali, ne mogu. Jer, da mogu radili bi mnogo veći lanci, poput “Delfi” ili “Vulkan” knjižara. To su firme koje zapošljavaju stotine ljudi i koje trenutno ne rade, zbog čega su u velikom problemu. Ne mogu da razumem po kojoj logici mogu da rade knjižare jednog državnog preduzeća, koje verovatno dobija dodatnu finansijsku pomoć države. Meni to zaista nije jasno i mislim da je to sprdnja i sa merama i sa svima nama. Pravila mogu da važe ili za sve ili ni za koga“, ističe Bevc.

Komentarišući to što su, za razliku od ostalih, knjižare “Službenog glasnika” otvorene, predsednik Udruženja izdavača i knjižara Srbije i vlasnik “Lagune” naglašava da je izuzetak napravljen jer je u pitanju “javno preduzeće”.

„Smatramo i kao Udruženje, ali i ja kao direktor Delfi knjižara da bi svakako trebalo omogućiti i drugim knjižarima na isti način i sa istim bezbedonosnim merama da obavljaju svoju delatnost. Odnosno da otvore knjižare i da tako svi izađemo u susret, ne samo starijim, već i mlađim čitaocima koji bi voleli da mogu da dođu do svog omiljenog štiva, a nažalost to im sada nije omogućeno. Smatram da bi knjižare morale da budu izuzete od mera Kriznog štaba“, ističe Papić i navodi da su se neki maloprodajni objekti “već preregistrovali u APR-u kako bi mogli da se otvore kao prehrambene delatnosti”.

„Tu se izgleda pojavljuju čak i neke knjižare… Da bi se izbegla neprirodna situacija pogrešnih registracija, mislim da je zaista dobro iskoračiti ka zdravom razumu. I ukoliko je omogućeno zanatlijama da budu otvoreni, sasvim sigurno je manja epidemiološka opasnost ukoliko se i knjižare otvore. U svim knjižarama su se uvek poštovale sve mere koje su bile propisane, od dezobarijera, preko sredstava za dezinfekciju, do obaveze nošenja maski. Mislim da je to dovoljan garant da će boravak u knjižari biti kratak i bezbedan“, dodaje Papić.

I u “Vulkanu” je potvrđeno da su svi lanci knjižara od kad su nove mere stupile na snagu zatvorene.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare