„Svet Mire Brtke“ u Budimpešti, prva retrospektiva te umetnice van Srbije

Kultura 09. okt 202212:00 0 komentara
Ervin Kovač

Izložba "Svet Mire Brtke – Retrospektiva (The World of Mira Brtka – A Retrospective)" otvorena je ove nedelje u Q Contemporary muzeju u Budimpešti, i to je prva izložba radova Mire Brtke retrospektivnog karaktera koja se održava van granica Srbije.

Izložba je organizovana u okviru programa Most Srbija na sajmu Art Market Budapest, a svečano otvaranje održano je u prisustvu velikog broja zvanica iz diplomatije, umetnika, ljudi iz struke, medija, ljubitelja umetnosti sa srpske i međunarodne kulturne scene.

Q Contemporary muzej u Budimpešti, ogranak istoimene kulturne organizacije sa matičnim sedištem u Hong Kongu, posvetio je svoj izložbeni prostor izboru radova iz velikog i složenog opusa Mire Brtke. Kustosi izložbe su Miroslav Rodić ispred Fondacije Mira Brtka iz Beograda i Ester Čilag (Eszter Csillag) ispred muzeja Q Contemporary. Izložba „Svet Mire Brtke – Retrospektiva“ je prva izložba radova Mire Brtke retrospektivnog karaktera koja se održava van granica Srbije.

Ervin Kovač

Osnivač Fondacije Mira Brtka, Miroslav Rodić, izjavio je ovom prilikom: „Posle velikog uspeha prezentacije umetničkog rada Mire Brtke u Beogradu, postoji veliko interesovanje da izložbu vidi evropska umetnička scena. Najbolji pokazatelj je upravo izložba u Budimpešti. Izvesni su planovi da se izložba održi u Francuskoj, italiji i Slovačkoj u narednom periodu. Fondacija je srećna da je odziv takav, da postoji želja da se publika susretne sa stvaralaštvom Mire Brtke. Nismo ni bili svesni koliko sve ide svojim tokom. Umetnost Mire Brtke govori za sebe, te se mogućnosti daljeg izlaganja same otvaraju.“

Q Contemporary u Budimpešti je posvećen umetnosti Centralne i Istočne Evrope, i posebno je posvećen radu žena umetnica. Zajednički cilj Fondacije Mira Brtka i Q Contemporary organizacije je da internacionalnoj publici pruži najbolji uvid u karakteristike autentičnog, heterogenog, multimedijalnog i multidisciplinarnog opusa Mire Brtke. Pored slika i skulptura, na izložbi „Svet Mire Brtke“ predstavljeni su njeni radovi sa vezom, tekstilom i kliritom.

Među prisutnima na otvaranju bili su i istoričari umetnosti koji su dali svoj veliki doprinos u predstavljanju života i dela Mire Brtke: profesor Ješa Denegri, Olivera Janković, Sava Stepanov. Značajno je bilo prisustvo prestižnih zvanica sa međunarodne savremene umetničke scene.

POVEZANE VESTI

Na izuzetno posećenom otvaranju izložbe, svojim prisustvom su doprineli značaju umetnosti Mire Brtke gosti iz inostranstva – Liliana Inoćenti (Liliana Innocenti) predstavnica Fondacije Prada iz Milana, Ludovika Purini (Ludovica Purini), ispred svoje umetničke fondacije iz Rima, Baron Diego Fon Buh (Diego Von Buch) investitor i poznati kolekcionar iz Londona, Aleks Kazens (Alex Cousens) kustos iz Londona, koji radi na novoj monografiji Mire Brtke i zastupa interese Fondacije Mira Brtka na internacionlanoj sceni, i mnogi drugi.

Velika retrospektivna izložba radova Mire Brtke održana u Muzeju grada Beograda tokom 2021. godine, zabeležila je takav uspeh da interesovanje profesionalne i široke javnosti samo raste kako vreme prolazi, i to na internacionalnom nivou, navode organizatori izložbe.

Izložba „Svet Mire Brtke – Retrospektiva (The World of Mira Brtka – A Retrospective)“ u Q Contemporary muzeju traje do 17.decembra 2022. godine.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!