Svetozar Cvetković dobio nagradu na internacionalnom filmskom festivalu Fusion

Kultura 21. dec 202210:42 0 komentara
Screenshot YouTube/RE KREATIVNO

Glumac i filmski producent Svetozar Cvetković dobio je nagradu za najbolju sporednu ulogu u filmu "Pucnji u Marseju" na internacionalom Fusion filmskom festivalu, saopšteno je.

Festival, koji okuplja brojne filmske stvaraoce iz celog sveta, ove godine održan je virtuelno i to paralelno u Briselu, Valensiji i Varšavi.

Fusion se sastoji od četiri festivala i pruža priliku filmskim umetnicima za upoznavanje, razmenu iskustva i ideja, ali i mogućnost saradnje na različitim projektima.

Radnja filma „Pucnji u Marseju“, reditelja Gordana Matića, zasnovana je na transkriptu sa suđenja atentatorima na kralja Aleksandra i francuskog ministra Luja Bartua u Marseju 9. oktobra 1934. godine.

Publika ima priliku da prati delove sudskog procesa teroristima, koji su bili saučesnici atentatora Vlade Georgijeva Černozemskog. Svetozar Cvetković tumači lik branioca atentatora, Sana Obana.

„Ovakve nagrade najviše raduju. Niti znaš da si bio u konkurenciji, niti te ljudi koji odlučuju o nagradi znaju… vide te u jednom sjajnom art house filmu i dobiješ poruku – eto nagrade“, kazao je Cvetković.

Osim nagrađenog Cvetkovića, nominovani za pojedine nagrade na festivalu bili su i članovi ekipe filma i to – Dragica Laušević za najbolji kostim, Gordan Matić za najboljeg režisera igranog filma na stranom jeziku, Aleksandar Popović za najbolju montažu igranog filma na stranom jeziku i Jovana Jelača za najbolju šminku i frizuru.