Svetska premijera Stromgrena na 19. BFI

Kultura 29. mar 202216:13 > 16:19 0 komentara
TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Predstava norveškog umetnika Jua Stromgrena “Potkrovlje” na temu ženskih stereotipa i identiteta imaće svetsku premijeru večeras na sceni Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu, a dan kasnije prvu reprizu u Bitef teatru, u okviru 19. Beogradskog festivala igre (BFI).

U koreografiji i režiji Stromgrena i produkciji njegove kompanije iz Osla, predstava “Potkrovlje” kroz igru četiri plesačice detaljno promišlja ženske stereotipe i nudi im priliku da se odbrane, da sumnjaju i ispitaju sebe.

POVEZANE VESTI

Ju Stromgren (52), pozorišni reditelj, koreograf, dramski pisac i scenarista, već je više puta gostovao u Srbiji. Na Bitefu je 2009. godine osvojio nagradu publike za predstavu “Pisac” (o Knutu Hamsunu), a na BFI su učestovale njegove koreografije u izvođenju inostranih ansambala. Sada prvi put na BFI predstavlja komad svoje kompanije, koju je osnovao 1998. godine.

Stromgren je u razgovoru u Beogradu izjavio da uvek razmišlja o tome gde bi njegove ideje mogle da naiđu na odjek i da oseća kako je jedna od zemalja gde je to moguće Srbija, gde se oseća kao kod kuće. Pomenuo je i istorijske veze Norveške i Srbije, piše Seecult.

Svestan je, kako je dodao, da njegova nova predstava u mnogim sredinama ne bi mogla da prođe, zbog talasa političke korektnosti, a u “Potkrovlju” je reč, između ostalog, o ljubavnim i seksualnim vezama koje su uvek složene, naročito kad su istopolne.

“Šta ostaje ako pogledate dalje od subjektivnosti istorije i očekivanja muškog gledišta? Identitet je škakljiv koncept i u poslednje vreme sve više postaje stvar izbora… Možda smo mi već zamenjeni sa likovima koji želimo da budemo? U predstavi učestvuju četiri igračice snažnih karaktera. One se nalaze u potkrovlju. Razlozi za to su različiti, baš kao i razlozi da se nađete na takvom mestu – bilo da se radi o samoći, samoubistvu, tajnom seksu ili jednostavno pronalaženju cipela koje nedostaju. Ipak, četiri je broj za nevolje, a zatvorene prostorije su mesto za sukobe. Priča se okreće na neočekivane načine i prikazuje život onako kako se plašimo da ga vidimo – u samom jezgru”, navedeno je u katalogu BFI povodom “Potkrovlja”.

Stromgren se osvrnuo i na period pandemije, naročito težak za slobodne umetnike, jer nisu imali mogućnosti da igraju, a samim tim ni da zarađuju.

Ističući da sada konačno mogu da odahnu, najavio je da će ove godine njegova kompanija imati veliki broj nastupa širom sveta.

Ju Stromgren kompanija osnovana je 1998. godine u Norveškoj, a zatim prerasla u jednu od najuspešnijih nezavisnih skandinavskih trupa. Godišnje izvede više od 150 predstava. Do sada su nastupali u više od 60 zemalja, podjednako na velikim nacionalnim scenama i u malim alternativnim teatrima.

Njihova glavna pozornica je Norveška Opera u Oslu, gde je Stromgren ujedno i stalni koreograf.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!