Svetski dan igre, poruke baletskih umetnika – vreme za spasavanje plesa

Kultura 29. apr 202109:56 > 09:58 0 komentara
ANADOLIJA/Özge Elif Kızıl

Danas se obeležava Svetski dan igre. Ove godine, priliku da se pošalje poruku poštovaocima baletske umetnosti širom sveta dobio je nemački baletski umetnik Fridman Fogel, prvak Štutgartskog baleta.

Sve počinje pokretom, instinktom koji svi posedujemo, a igra je pokret oplemenjen da komunicira. Koliko god da je savršena tehnika važna i zadivljujuća, od suštinskog značaja je ono što igrač izražava unutar pokreta, poručio je on.

„Konstantno smo u pokretu i težimo da stvorimo te nezaboravne trenutke. Bez obzira na vrstu igre to je ono čemu stremi svaki igrač. I sada, kada odjednom nismo u mogućnosti da nastupamo, kada su pozorišta zatvorena, a festivali otkazani, naši svetovi su se zaledili. Bez fizičkog kontakta, bez predstava, bez publike. U skorašnjoj istoriji plesna zajednica nije bila pred takvim izazovom, da ostane motivisana, da pronađe svoj smisao postojanja“, dodaje Fogel.

Pa ipak, kako kaže, upravo kada nam je oduzeto nešto dragoceno, zaista cenimo koliko je važno ono što radimo i u kojoj meri je igra značajna za društvo u celini.

„Igrači su uglavnom cenjeni po svojoj fizičkoj moći, ali je mentalna snaga suštinski, naša glavna podrška. Verujem da će nam ova jedinstvena kombinacija fizičke i psihološke spretnosti pomoći da iznova otkrijemo sebe i tako sve prevaziđemo… Da nastavimo da igramo, da inspirišemo“, zaključio je prvak Štutgartskog baleta.

POVEZANE VESTI

Međunarodni savet za igru koji se nalazi pod okriljem Uneska, ustanovio je 1982. godine, 29. april, dan rođenja Žan-Žorž Novera, velikog reformatora igre, kao datum kojim će se svečano obeležavati Svetski dan igre u budućnosti.

Davne 1727. godine, rođen je u Parizu Žan-Žorž Nover, francuski igrač i balet majstor. Ovaj hrabri i kreativni umetnik, odlučio je da kritikuje dotadašnji pristup klasičnoj igri i doneo mnogo novih ideja koje su značajno uticale na unapređenje plesne umetnosti u celini. Nover se, između ostalog, zalagao za poštovanje individualnosti igrača i ekspresiju u igri. Borio se protiv stereotipa i zastarelih muzičkih stilova, kao i staromodne koreografije.

Insistirao je i na povezanosti kostima, dekora i svetla sa radnjom na sceni, a značajna je i njegova borba za ukidanje maski, tako da su ove ideje bile veoma veoma važne i za razvoj scenske šminke, odnosno isticanje lica igrača. Iako je često bio kritikovan od strane svojih savremenika, Noverove ideje žive i dalje, a nadživele su i njegove balete koji se ne izvode već više od dva veka, podseća Narodno pozorište u poruci na Svetski dan igre.

Cilj Svetskog dana igre i tradicionalnog kreiranja poruke jeste da se na ovaj dan ujedine svi umetnici, promoviše baletska umetnost, kao i da se ukaže na njenu univerzalnost, moć da ukine sve političke, kulturne i etničke barijere i zbliži ljude u miru i prijateljstvu kroz jedan zajednički jezik – IGRU.

Ninković: Vreme za spasavanje igre

Balerina Narodnog pozorišta u Beogradu Sanja Ninković, autorka srpske poslanice povodom Svetskog dana igre, 29. aprila, poručila je da je umetnička igra uvek spasonosna, ali da je sada, kada su mnoge scene u svetu još zatvorene zbog pandemije, vreme da spasimo nju i igrače, prenosi Seecult.

“U ova nesigurna vremena, jedino u šta možemo biti sigurni je – da se sve uvek menja. Promena i pokret su konstante, kao pravilo univerzuma pred kojim smo svi mali i moramo mu se povinovati. Urođeni ritam u nama, kao impuls našeg vlastitog pokreta, takođe je deo harmonije univerzuma. Pokret je maternji jezik našeg tela i duše, primarni oblik izražavanja naših misli, osećanja, potreba. Kroz njega slavimo svoje postojanje, radujemo se, tugujemo, strahujemo, tražimo i pronalazimo smisao. Pokret govori o srži našeg bića, pomaže nam da bolje razumemo sebe i drugog. Čovek igru oseća i razume iskonski i ne postoji sumnja u ljudsku potrebu za doživljajem igre”, navela je Sanja Ninković u poruci u ime Udruženja baletskih umetnika Srbije (UBUS).

Kao sadašnji trenutak, kako je istakla, pokret nestaje istovremeno sa svojim nastajanjem. Ono što ostaje je naš doživljaj i iskustvo, urezani duboko u nama. Pokret je blistavi trenutak u kom osećamo ogoljenu moć i silu života.

“Igra je sretanje nasleđa iz prošlosti, radosti i blagodeti sadašnjeg trenutka i vere u budućnost. Njom slavimo različitosti i delimo sve što nam je zajedničko. U godini za nama, otuđeni, zbunjeni i uplašeni našli smo neke nove načine da ostanemo povezani. Onda kada strahovi i izbegavanje bolesti zaokupljaju naš um, ne smemo zaboraviti na osvajanje slobode našeg duha. Igra je najiskreniji način pronalaženja slobode, a sloboda znači i pravo na grešku”, poručila je Sanja Ninković, dobitnica nagrade “Ohrabrenje” Festivala koreografskih minijatura, koja je u protekle dve sezone postavila već dva celovečernja baleta.

Pozivajući sve da oslušnu u sebi kako ih igra doziva i da započnu “ples otvorenog uma i srca”, da dopuste igri da ih vodi, Sanja Ninković je poručila da se od igre može naučiti više od mnogo čega što nas okružuje. “Ona će vas istovremeno uzbuditi i doneti spokoj i bićete joj zahvalni”, dodala je ona.

“Mi igrači, koji se svakoga dana iznova prepuštamo igri, sa istom strašću i potrebom, uprkos svim preprekama, znamo koliko je ona sveprožimajuća i isceljujuća. U ovim izmenjenim životnim okolnostima, svako prisustvo na sceni dobilo je novi smisao i potvrdu važnosti onoga što radimo. Igra je uvek spasonosna. Sada je vreme da mi spasimo nju, i igrače, u ovom, za sve nas teškom trenutku, kada su mnoge scene u svetu zatvorene.

Igra podrazumeva kontakt i podelu sa drugim. Možda je to danas čini buntovnom. Onda je to samo jedna njena vrednost više, jer igra je nepogrešiva. Možemo da igramo i sami, u našem srcu, a ako je veza sa sobom danas najveći čin buntovništva, onda bar znamo za šta se borimo”, poručila je Sanja Ninković, uz poziv igračima da nastave da služe uzvišenoj igri i da iznova otkrivaju njenu suštinu i vole je kroz svoj talenat, rad, disciplinu, kreativnost, potrebu i neodustajanje.

“Čestitam Vama, koji delite svoju dušu, dah i dodir sa drugima i zahvaljujem Vam se na hrabrosti i tome što istrajavate kao apostoli osnovnih potreba ljudskog bića! Igra je čovekova potreba i sve će nadživeti! Srećan nam svaki njen dan!”, poručila je Sanja Ninković.

UBUS obeležava Svetski dan igre time što šalje poslanicu izabranog domaćeg umetnika iz sfere umetničke igre.

UBUS se pridružuje proslavi želeći da doprinese vidljivosti domaćih stvaralaca, igrača, koreografa kojima je igra profesija i pasija. Tokom poslednjih godinu dana opstanak umetnosti, pozorišnih scena, predstava, igre poljuljan je novom normalnošću.

Poslanicu u ime UBUS-a do sada su pisali istaknuti umetnici Sonja Lapatanov, Vladimir Logunov, Milica Zajcev, Ivanka Lukateli, Ašhen Ataljanc, Svenka Savić, Ana Pavlović, Isidora Stanišić.

Sanja Ninković završila je 2001. godine Baletsku školu “Lujo Davičo”, kada je postala članica Baleta Narodnog pozorišta. Drugi solista Baleta postala je 2010. godine. Diplomirala je produkciju u umetnosti i medijima na Akademiji umetnosti u Beogradu.

Ostvarila je prve i solističke uloge u baletima savremenog repertoara: Ko to tamo peva, Jesenje cveće, Posvećenje proleća, Songs, Aleksandar, Hazarski rečnik, Limeni doboš, Step Lightly, Šest plesova, Interval, Viva la vida, Karmen, kao i solo uloge u predstavama klasičnog repertoara: Labudovo jezero, Žizela, Uspavana lepotica, Krcko Oraščić, Pahita, Kopelija. Gostujući je član Bitef dens kompanije (Yesterday seti se da zaboraviš, Mirisi cimeta, Božanstvena komedija, Ako bismo svi malo utihnuli…), a angažovana je i u baletima Opere i teatra Madlenijanum (Triptih, Severna bajka, Orfej u podzemlju, Liederabend, Wolgang Amade).

Radila je tokom karijere sa uglednim domaćim i stranim koreografima, a nagrađivana je priznanjima koje dodeljuje UBUS – Dimitrije Parlić (2010), Smiljana Mandukić (2013) i Nataša Bošković (2016). Pohvala Narodnog pozorišta za rezultate u radu od posebnog značaja dodeljena joj je 2007, 2010, 2013. i 2019.

Nagradu kritike i nagradu Ohrabrenje osvojila je na 22. Festivalu koreografskih minijatura za debitantski koreografski rad. Za svoju prvu celovečernju baletsku predstavu “Jedan”, ostvarenu u produkciji UBUS-a, uručeno joj je priznanje “Veruj u sebe” koju dodeljuje Beogradski festival igre za postignute izuzetne rezultate.

Autorka je baletske predstave “Mamac” koja je premijeru imala u decembru 2020. godine u okviru programa mladih koreografa, a trenutno je na repertoaru Narodnog pozorišta.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!