„Svi sa papirima na pisarnicu Ministarstva“: Umetnici zovu na protestnu akciju

Kultura 18. jun 202411:24 1 komentar
N1

Zbog neobjavljivanja rezultata konkursa u oblasti kulture, organizacije sa nezavisne scene uputile su umetnicima i svima koji realizuju takve projekte na protestnu akciju.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije i Stanica Servis za savremeni ples pozivaju umetnike, kulturne radnike, institucije, istraživače, saradnike i sve druge koji realizuju projekte iz kulture, da predaju formulare sa informacijama o projektima na pisarnici Sekretarijata za kulturu grada Beograda kao i žalbe zbog neobjavljivanja rezultata konkursa na pisarnici Ministarstva kulture, precizirala je NKSS.

Okupljanje je u sredu 26. juna u 10h na Trgu Nikole Pašića 6.

Sekretarijat za kulturu grada Beograda, podsetila je ova asocijacija, ove godine nije raspisao konkurse za kulturu i time je uskratio podršku velikom broju umetničkih programa koji se realizuju u ovom gradu, čime je ozbiljno ugrožena umetnička produkcija domaćih autorki i autora.

„Pozivamo sve aktere iz sektora kulture da preuzmu formular za informacije o projektima koji su realizovani ili su planirani u 2024.godini, i da ga donesu u 2 primerka kako bi u kolektivnoj akciji jedan predali na pisarnici Sekretarijata za kulturu a drugi ostavili koordinatorima akcije koji će prikupiti podatke o umetničkim i kulturnim programima grada Beograda koji su ostali bez podrške ove godine. Želimo da uputimo jasan zahtev da se priloženi programi, projekti i manifestacije podrže, bilo da su već realizovani od početka godine, da je realizacija u toku ili da se realizacija planira za drugu polovinu godine“, dodaje se.

„Nakon što svi projekti / programi budu predati Sekretarijatu krenućemo ka Ministarstvu kulture i pozivamo sve kolege da popune formulare za žalbu i zahtev za objavu rezultata i da se pridruže akciji predaje žalbi zbog kašnjenja rezultata konkursa od preko tri meseca za oblasti savremenog stvaraštva koje obuhvataju ples, pozorište, film, decu i mlade, ugrožavajući rad stotina organizacija i hiljada umetnika.“

Trasa će obuhvatati dve institucije od kojih zavise uslovi rada umetnica i umetnika i mogućnost umetničke produkcije u gradu i državi.

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije poziva nadležne institucije, ministra kulture Nikolu Selakovića, sekretarku za kulturu Sekretarijata za kulturu grada Beograda Natašu Mihailović Vacić, da u što hitnijem roku odgovore na podnete žalbe i prijave programa i projekata.

Linkovi za preuzimanje formulara: Formular za informacije o programu/projektu koji se planira/realizuje u 2024.godini

Formular za žalbu i zahtev za objavu rezultata konkursa Ministarstva kulture

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare