Teatro Real u Madridu proglašen za najbolju opersku kuću

Kultura 11. maj 202108:32
OSCAR DEL POZO/AFP

Pozorište Teatro Real u Madridu, koje je među prvima u Evropi otvorilo vrata publici tokom pandemije koronavirusa, osvojilo je nagradu za najbolje opersko pozorište tokom dodele međunarodnih operskih nagrada International Opera Awards.

„Teatru Real odato je priznanje zbog odlične 2019. godine, a takođe i zato što je to bila jedna od prvih operskih kuća koja se vratila izvođenju dela uživo pod ‘lockdown’ uslovima, sa hvaljenom „Travijatom“ u julu 2020. godine“, navedeno je u saopštenju International Opera Awardsa, operskog pandana Oskaru.

Hrvatska operska pevačica Lana Kos (36) imala je glavnu ulogu tada u „Travijati“ izvedenoj u dvorani Teatro Reala, u samom srcu Madrida. Opera izvedena pred maksimalnih 867 gledalaca, u dvorani koja u normalnim okolnostima prima 1.750 posetilaca, bila je prvo delo izvedeno u Madridu, gradu koji je u tim trenucima bio pandemijom najteže pogođena evropska metropola. Kos je tada izjavila da „nikada neće zaboraviti taj nastup“.

Dodela Međunarodnih operskih nagrada održana je onlajn u ponedjeljak, a ceremonija je bila prenošena iz Londona. Nagrade su dodeljene za 2019. godinu, jer je lani ceremonija bila otkazana zbog koronavirusa.

No, prilikom dodela nagrada vrednovala su se i postignuća tokom krizne 2020. godine, kada su brojna pozorišta širom sveta bila zatvorena, a izvođači se našli u egzistencijalnim problemima.

Norveški sporan Lise Davidsen proglašena je najboljom pevačicom, dok je meksički tenor Havijer Kamarena odneo titulu najboljeg operskog pevača, posvetivši nagradu „čitavoj umetničkoj zajednici“.

Komentari

Vaš komentar