„Teško je kupiti desetak poslušnika, lako je naći jednu Jelenu Trivan“

Kultura 26. mar 202321:32 69 komentara
Medija centar Beograd

Hoće li posle glumaca dečijeg pozorišta Boško Buha, pasti i neka suza reditelja? U zemlji u kojoj se, prema rečima premijerke, nikada više nije ulagalo u kulturu, reditelji strahuju da se instruiše Filmski centar Srbije, koji nema Upravni odbor, a da vlast od te ugledne ustanove koja brine o domaćoj kinematografiji više od 60 godina, pravi mesto iz koga će se iz budžeta finansirati "poslušnici za praviljenje političkih pamfleta".

Upravni odbor Filmskog centra ne postoji više od godinu dana, a to mesto u lancu odlučivanja o finansiranju filmskih projekata zauzelo je Ministarstvo kulture.

„Upravni odbor je raspušten, istekao je mandat članovima UO koji nikada nije formiran i jednostavno to telo koje je uvek potvrđivalo odluke komisija više ne postoji. Stvari su potpuno prešle u ingerenciju Ministarstva kulture, a tu, koliko ja znam, postoji problem jer je došlo do zastoja sa isplatama sredstava ljudima koji su pobedili na konkursu“, kaže Janko Baljak iz Asocijacije reditelja.

Tome je prethodio skandal bez presedana iz 2021. godine, kada je Upravni odbor te ustanove, bez obrazloženja, odbio predlog sopstvene konkursne komisije za podršku filmova trojice eminentnih reditelja Gorana Markovića, Želimira Žilnika i Srđana Dragojevića.

Padale su tada ostavke članova Upravnog odbora kao kiša, ostalima su istekli mandati, pa je to telo do danas ostalo paralizovano.

„Da bi se FCS disciplinovao, potrebno je izabrati potpuno lojalan UO, koji bi imao uvek većinu glasova u odlučivanju, gde bi samo reditelji bliski režimu i autori koji, praktično, prave državnu propagandu, a ne umetnička dela, imali mogućnost da rade svoje filmove. Teško je kupiti desetak poslušnika, lako je naći jednu Jelenu Trivan„, kaže Baljak.

A ako se usvoje najavljivane izmene Zakona o kinematografiji, Upravni odbor se o tome ništa neće ni pitati, jer će odluka o konkursima biti u rukama komisije i direktora.

Indicije da se ide u tom smeru pokazuju da vlast pravi prečicu za finansiranje političkih pamfleta, smatra poslanica Tatjana Manojlović, učesnica skupštinskog Odbora za kulturu na kome se raspravljalo o Filmskom centru.

„Ova odluka je skandalozna, jer da je neprimerena ovlašćenja direktoru Filmskog centra i vodi ustanovljenju državnih reditelja. Podobnih i onih nepodobnih – koji se proglašavaju državnim neprijateljima. Oni koje vlast proglasi podobnima, dobijaju sredstva za ostvarenje svojih filmskih ostvarenja, sredstvima svih građana“, rekla je Manojlović.

Političkih pritisaka uvek ima, ali dobra strana ove promene je što će se odluke brže donositi, kaže sadašnji direktor Filmskog centra.

Izmenom zakona se predlaže da ubuduće direktor Centra treba da donosi odluku o predlogu komisije u roku od 15 dana, što je više u skladu sa ostalim javnim konkursima koji se raspisuju na osnovu Zakona o kulturi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare