Timotijević: Društvo mora da shvati – bez kritike nema napretka

Kultura 02. mar 202110:55 > 13:11 komentara
N1

Ključno je da društvo mora da shvati da kritika gura napred, bez konstruktivne kritike nema mesta napretku, rekao je u Novom danu glumac Miloš Timotijević.

Glumac Miloš Timotijević svojim upečatljivim ulogama obeležio je serijski program prethodnih godina. Glumio je u Senkama nad Balkanom, Besi, Južnom vetru, a gledaćemo ga uskoro i u nekim novim serijama. U Bitef teatru nastupiće u predstavi “Seks – umetnost – komunizam” u režiji Bojana Ðorđeva koja će biti premijerno izvedena 3. marta.

Ovaj projekat ima u fokusu priče o nasleđu 20. veka iz perspektive tri revolucije – umetničke, komunističke i seksualne, koje su obeležile i promenile čovečanstvo, a sve kroz značajne figure troje stvaralaca: Margerit Diras, Oskara Daviča i Pjera Paola Pazolinija.

„Dobro se osećam u Pazolinijevoj koži, zastupao je jasan stav, stav siromasnih, na to treba vratiti fokus u današnje vreme konzumerizma“, ocenio je glumac.

On je rekao i da su „ožiljci“ ono što nas menja. „Uvek su nas kritike i greške terale da napredujemo, pohvale ne vode ničemu, zato sam govorio da su ožiljci ti koji me teraju da idem napred“, dodao je.

Nagrade daju jednu vrstu odgovornosti, ali one, kako kaže, ne guraju napred.

„Ključna stvar je, društvo to mora da shvati, da kritika gura napred, bez konstruktivne kritike nema mesta napretku, ona treba da se fokusira na konstruktivno, a ne samo na hejt, ali uvek je dobrodošla u odnosu na pohvale. Barem u mom poslu“, navodi Timotijević.

Govoreći o svojim ulogama, rekao je da se apsolutno sa njima poistovećuje.

„Ključno je odbraniti svoj lik koliko god da je i loš i negativan, retko postoje likovi koji ne mogu da se odbrane, dobijete onda pamflet koji nije kvalitetan.. morate uvek prodreti u koštanu srž lika. Tako je i sa Pazolinijem u ovoj predstavi, važno je da ljudi čuju ono što govorite kako lik, koliko god on bio pozitivan ili negativan, bez poistovećivanja nema dobre uloge“, smatra on.

O predstavi “Seks – umetnost – komunizam” rekao je da nije bilo lako doneti tu vrstu teksta koji je dosta slobodan.

„Nisam siguran da bi ova predstava mogla na bilo kojoj sceni da bude izvedena osim u Bitef treatru. Zahvaljujem Milošu Latinoviću što dozvoljava da se ovakva vrsta projekata odigra u njegovoj kući“.

Pozorište je najveći trening za glumački aparat, navodi glumac.

„Pozorište mnogo šire razvija glumačko biće, a najviše je pretrpelo u koroni, ali tako je kako je, nadam se da ćemo se vratiti nekom iole normalnmo životu od pre, ali sumnjam da će to biti lako i brzo“, zaključio je gost Novog dana.

Pogledajte gostovanje u Novom danu: