Tri decenije pozorišnih novina Ludus, izložba u Ateljeu 212 i veliki glumci

Kultura 05. dec 202215:33
Izvor: LUDUS

Udruženje dramskih umetnika Srbije obeležiće 30 godina izlaženja pozorišnih novina Ludus u sredu, u gornjem foajeu Pozorišta Atelje 212, a tim povodom biće otvorena Ludusova izložba. U programu će učestvovati Svetlana Bojković, Nebojša Dugalić, Aleksandar Milosavljević, Milan Caci Mihailović i Tatjana Nježić.

Izložba će u Ateljeu 212 trajati do 26. decembra, saopštilo je Udruženje dramskih umetnika Srbije.

Pozorišne novine Ludus pokrenute su 1992. godine. Po konceptu i karakteru i danas je jedinstven list kod nas i u regionu.

Ludus je izlazio još u vreme 1980-ih godina, tada u formi besplatnog biltena namenjenog članovima Udruženja. Ugasio se posle osam brojeva zbog nedostatka finansija. Novi Ludus, u formi pozorišnih novina, zaživeo je novembra 1992, i traje do danas.

Osnovna tematika i misija Ludusa je afirmacija pozorišne umetnosti, bolja informisanost i proširivanje komunikacija u kulturi. List objavljuje pregled pozorišnih dešavanja u našoj zemlji, donosi brojne informacije relevantne za ovdašnji teatarski život i pozorišne stvaraoce, ne retko inovativne prikaze, stručne osvrte koji se bave teatrima u zemlji ali i inostranstvu.

Stranice Ludusa prostor su za preispitivanja, kako pozorišnih, tako i šire kulturnih fenomena, umetničkih pravaca u oblasti dramskog i pozorišnog stvaralaštva, organizacionih, produkcionih teatarskih modela i drugih važnih pitanja koja se tiču drame i teatara. Ludus otvara i prostor za kreativnu umetničku polemiku.

„Verujemo da javnost prepoznaje serioznost i profesionalizam kao bitne elemente valjanog informisanja koje Ludus istrajno od osnivanja afirmiše.“

Pozorišne novine Ludus su relevantan svedok i značajan izvor podataka o našoj pozorišnoj umetnosti, ukupnom pozorišnom životu, dramskim umetnicima, pubici, pozorišnoj teoriji i pedagogiji, izdavaštvu… Jedan od osnivača Pozorišnih novina Ludus, Feliks Pašić bio je njegov glavni i odgovorni urednik od 1. do 67. broja (1992–99). Zatim je Redakcija uredila trobroj koji je usledio, a kao glavni i odgovorni urednik potpisan je Tihomir Stanić, predsednik Udruženja (1999). Od januara 2000. do 2006. list je uređivao Aleksandar Milosavljević, a potom Mirjana Ojdanić (2006-07), Tatjana Nježić (2008-12), Maša Stokić (2012-16) i ponovo Tatjana Nježić (od septembra 2016).

Pozorišne novine Ludus namenjene su kulturnoj javnosti naše zemlje, pre svih, teatarskim stvaraocima, umetnicima i stručnjacima, ali i ljubiteljima dramske umetnosti i publici. Za list govore i pišu značajni pozorišni umetnici, naučnici i stručnjaci. List izlazi mesečno, a ponekad i kao specijalno izdanje (posebnim povodom, po potrebi na engleskom ili dvojezično). Elektronska forma lista pokrenuta je 2014. godine.

Nažalost, poslednjih godina, zbog nedostatka sredstava javljaju se pauze i odstupanja od redovne dinamike izlaska novina. Od 2019. godine svi brojevi Ludusa su digitalizovani i dostupni čitaocima na sajtu Udruženja dramskih umetnika Srbije.

Komentari

Vaš komentar