Trifunović moli Peconija i „svog prijatelja“ Acu Bosanca da ne sele pozorište

Kultura 23. mar 202308:43 76 komentara
N1

Glumac Sergej Trifunović obratio se građanima, biznismenima Predragu Rankoviću Peconiju, Aleksandru Kajmakoviću i predsedniku Aleksandru Vučiću da svi urade ono što je do njih i spreče preseljenje pozorišta "Boško Buha" iz zgrade na Trgu Republike. On je u obraćanju na Instagramu podsetio sve da je ovo pozorište jedno od šest koje je u Beogradu osnovao jedan Slovenac, reditelj Bojan Stupica, a da 53 godine posle njegove smrti Beograd ima samo dva pozorišta više, a stara ne može da sačuva.

Pročitajte još:

Trifunović je apelovao na javnost i sve one koji su odrastali uz ovo dečje pozorište i u njega dovodili svoju decu da se okupe i odbrane ovu instituciju kulture. On je podsetio da su u „Bošku Buhi“ igrali Ivan i Zorka Manojlović, njihov sin Predrag Manojlović, Seka Sablić, a da je Milorad Mandić Manda dao život za pozorište i na kraju umro na sceni.

Trifunović se zbog toga prvo obratio biznismenu Predragu Rankoviću Peconiju, za kojeg se veruje da stoji iza firme Butik, koja je postala vlasnik dela objekta u kom se pozorište nalazi.

„Gospodine Peconi, siguran sam da imate dovoljno lokala. U užem centru Beograda ja znam za sedam, osam, tako da vam iseljavanje pozorišta apsolutno nije potrebno na ovom spisku“, rekao je glumac.

„Svom prijatelju“ Aleksandru Kajmakoviću, poznatom i kao Aca Bosanac, koji je formalno vlasnik Butika, i za kog Trifunović kaže da vodi poslove za Peconija, poručio je: „Aco, molim te, nemoj da ulaziš u knjigu kao čovek koji je iselio pozorište“.

Za kraj, glumac je poslao apel i predsedniku Vučiću, podsetivši da je upravo on zaustavio „otimanje pozorišta“ „Teatar na Brdu“ glumcu Andriji Miloševiću.

Uz napomenu da ne želi da poredi ova dva slučaja, Sergej je istakao da je pozorište Boško Buha mnogo bitnija institucija i kulturno obeležje ovog grada, koja ne sme posustati „pred krupnim, sitnim ili bilo kakvim kapitalom”.

„Milim vas, učinite sve što je u vašoj moći“, apelovao je Sergej Trifunović.

Pozorište „Boško Buha“ započelo je 2014. godine rekonstrukciju, koja ne može da bude završena jer je u međuvremenu deo objekta u kom se pozorište nalazi iz vlasništva grada prešao u vlasništvo firme Rubin Kruševac, a potom Butik Kruševac. Pozorištu je ponuđeno da se preseli u „Beograd na vodi“.

Komentari (76)

Vidi sve komentare