Trifunović o knjizi „Stovarište“: Ne brinite, neću postati pisac

Kultura 19. nov 202121:45 > 23:50 4 komentara
N1

U Dorćol placu večeras je održana promocija knjige "Stovarište" glumca Sergeja Trifunovića, u izdanju Geopoetike. Trifunović kaže da je knjigu pisao tri godine i da je "sve krenulo kroz crtice".

„Uvek sam voleo da pišem, ali bio sam lenj, to zahteva dosta vremena koje nisam imao. Pisao sam po aerodromima crtice, gde sam imao vremena, i kada je naručena knjiga, rekao sam – ok, povadiću crtice, ali bile su to priče po 40 strana, i onda više nisu bile crtice, nego pravo stovarište“, objasnio je glumac govoreći o tome kako je knjiga nastala.

On je rekao da „Stovarište“ nije autobiografska proza, i da u njoj ima 13 pesama.

„Poezija je najveći mogući nivo umetnosti, poezija služi da se izgovori nešto što se ne može izgovoriti… Knjiga ima 13 pesama i više vidim ovo kao knjigu poezije gde su priče usputna stanica“, dodao je on.

Stovarište sadrži i priče o nekim stvarima koje su se desile na određenim mestima, u Holandiji, Americi, Beogradu, ali, kako kaže, to nisu putopisi, već su bitne priče.

POVEZANE VESTI

U biografiji Trifunovića, u knjizi, stoji i poruka „ne brinite, neću postati pisac“. On kaže da je pisanje ove knjige trajalo tri godine i da ne zna da li će ikad više imati tri godine u životu da piše knjigu. „Nadam se da od svog posla neću stići, nastaviću da pišem crtice, ne znam da li ću opet pisati knjigu…“, dodao je.

Knjiga je naručena, naveo je, i desila se kada je to „kopanje po sebi počelo jako da mu se sviđa“.

„Krenulo je da izlazi nešto što je bilo fantastično i neverovatno iskustvo koje više nisam umeo da iskontrolišem“, zaključio je glumac.

Pogledajte gostovanje:

Pisac Svetislav Basara je izjavio da su u knjizi sadržani svi Trifunovićevi kvaliteti sa ekrana i pozornice, uz lavinu sumanute i ludačke energije, dok je glumica Milica Mihajlović ocenila da je „Stovarište“ zabavno i lepo i da čitanje tog teksta predstavlja dobar provod.

Prema rečima Milice Mihajlović, Trifunović poseduje talent za život i ostvarenje svojih snova, koji je pretvorio u literauturu.

Dramski pisac Nebojša Romčević je naveo da se „Stovarište“ nalazi između romana toka svesti i autobiografije, ali da ne predstavlja melahonlični i patetični pogled u nazad.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare