U Bugarskoj zagonetno otkriće slike – verovatno Džeksona Poloka

Kultura 23. mar 202319:50 4 komentara
Shutterstock

Bugarske vlasti saopštile su da istražuju zagonetnu aferu posle otkrića slike, verovatno američkog apstraktnog ekspresioniste Džeksona Poloka.

Slika ima posvetu holivudskoj zvezdi Lorin Bekol, prijateljici slikara, za njen 25. rođendan 16. septembra 1949. godine, saopštilo je bugarsko tužilaštvo.

Još jedan neobičan element afere jeste da se na poleđini slike nalazi potpis bivšeg rumunskog diktatora Nikolaea Čaušeskua, što sugeriše da je to deo njegove umetničke kolekcije, navodi se u saopštenju vlade.

Platno, otkriveno u u februaru u jednom stanu u Sofiji, ima potpis umetnika, ali se slika ne nalazi u njegovom umetničkom katalogu.

Bugarske vlasti su navele da je slika verovatno bila čuvana u Grčkoj nekoliko godina, pre nego što je prokrijumčarena u Bugarsku da bi bila prodata u inostranstvu.

Ministar unutrašnjih poslova Ivan Demerđijev izjavio je da je gotovo izvesno da je u pitanju Polokovo delo.

Prema mišljenju stručnjaka, slika stilom, tehnikom i umetničkom specifičnošću odgovara estetskim posebnostima dela Džeksona Poloka u periodu 1945-1950.

Analiza hemijskog sastava boja, preplitanje crvenih i crnih poteza na zlatnoj podlozi, otkrila je sličnosti sa drugim Polokovim platnima, ali tužilaštvo ipak pozvalo na oprez.

Ako se utvrdi autentičnost slika, ona bi mogla da vredi i do 100 miliona dolara.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare