U Hašanima obnovljena rodna kuća Branka Ćopića

Kultura 23. sep 202215:24 4 komentara
Tanjug/Ministarstvo kulture/Dario Konstantinović

Treća faza projekta "Bašta sljezove boje", koji je obuhvatio obnovu rodne kuće pisca Branka Ćopića u Hašanima u Republici Srpskoj završena je u petak, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja Srbije.

Ministarka kulture Maja Gojković rekla je na ceremoniji povodom završetka radova da je taj projekat bio jedan od prioriteta koji je definisan na zajedničkoj sednici Vlade Srbije i Vlade Republike Srpske u maju 2021. godine u Istočnom Sarajevu.

„Njegovim završetkom, Hašani dobijaju potencijal da postanu obrazovni i kulturni centar i nezaobilazna turistička destinacija za školarce i srednjoškolce iz Republike Srpske i Srbije i sve poštovaoce slavnog pisca“, kazala je Gojković.

Ministarka je istakla da je Branko Ćopić bio osoba koja je plenila ne samo svojim literarnim darom, već i autentičnom i jedinstvenom pojavom u srpskoj kulturi, kao i da su njegova dela prevodjena na više od 30 svetskih jezika.

„Na ovom mestu, odakle je i crpeo teme za većinu svojih dela, brojni posetioci imaće jedinstvenu priliku da se bliže upoznaju sa Ćopićevim odrastanjem, njegovim likom i duhom koji je obeležio njegovo delo. Ovaj muzej ispunjen uspomenama na njega, omogućiće novi ugao i način sagledavanja njegovog bogatog književnog opusa“, rekla je Gojković.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare