U Valjevu otvorena izložba prvog Bijenala fantastike u Srbiji

Kultura 15. jan 202213:22 0 komentara
N1

U Modernoj galeriji Valjevo danas je otvorena izložba prvog Bijenala fantastike u Srbiji, koja je u organizaciji Fondacije Mihailović - Feniks bila predstavljena beogradskoj i novosadskoj publici tokom oktobra i novembra prošle godine.

Moderna galerija Valjevo opredelila se za izbor od 18 slika sa prvog Bijenala fantastike. Legat Ljube Popovića, u kojem se tradicionalno neguje slikarstvo fantastike, predstavlja reper kvaliteta ovog, u Srbiji sve popularnijeg žanra.

Otvarajući današnju izložbu u Valjevu istoričar umetnosti prof.dr Oliver Tomić je, izmedju ostalog, rekao:

“Ne upinjući se da budu originalni, umetnici koji izlažu na ovom Bijenalu umesto toga su sa lakoćom autentični, što znači izvorni i iskreni. Oni slede sopstvene snove, zamisli i maštu, te svojim u slike pretočenim vizijama suštinski obogaćuju već postojeći svet. A, posmatrači gladni smisla naći će na tim slikama pitanja koja su žudeli da postave, kao i moguće odgovore na njih… U svemu ovome nema ničeg slučajnog (i samo postojanje “slučaja” je po definiciji nedokazivo), osim u smislu da se Bijenale ‘slučilo’, to jest dogodilo. Ono je, zapravo, bilo čak i neminovno, kao ponovno rađanje mitske ptice feniksa. Iz pepela moderne proizvoljnosti koja je pretendovala na apsolut (i, logično, završila u apsurdu), u punom sjaju ponovo se diže bogati dijapazon posebnosti koje teže univerzalnom, kroz figuraciju i fantastiku. Jer, krajnje je vreme da se reč umetnost vrati umeću, veštini da se ta lepota predstavi”.

Vizionarski projekat Fondacije Mihajlović – Feniks omogućio je publici da u Beogradu i Novom Sadu vidi slike 36 umetnika, koje je odabrao stručni žiri (od više od 500 radova pristiglih na javni konkurs). Žiri su činili: profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu – dr um. Katarina Zarić, likovni kritičar Dejan Đorić i direktor Moderne galerije Valjevo  Vojislav Jovanović.

Na otvaranju beogradskog Bijenala proglašeni su i dobitnici tri značajne nagrade. Nagrada “Gran pri” prvog Bijenala fantastike u Srbiji, odlukom žirija, pripala je prof. Željku Đuroviću za delo “Zlatokrila” iz 2021. godine. Nagrada “Perspektiva, za najboljeg mladog stvaraoca, pripala je Veljku Valjareviću, za sliku “Pad”, iz 2021. godine. Nagrada za životno delo dodeljena je slikaru i profesoru Ljubodragu Jankoviću Jaletu, za višedecenijsku uspešnu i plodonosnu umetničku i pedagošku karijeru. Otkupne nagrade su dobili Jasna Opavski i Đorđe Savić.

Bijenale fantastike je izložba umetničkih dela koja promovišu slikarstvo fantastike, metafizike, magičnog realizma i nadrealizma.