ULUS o novom angažovanju Rukavišnjikova: Nipodaštavanje domaćih umetnika

Kultura 27. mar 202120:06 5 komentara
Tanjug, prinstscreen

Vajarska sekcija ULUS-a podržava izgradnju parka skulptura, ali smatra da u Srbiji ima dovoljan broj kvalifikovanih arhitekata i umetnika, koji bi umeli da stručno osmisle i izvedu jedan takav “konceptualni park“, naveo je ULUS u saopštenju, apelujući na Ministarstvo kulture da prilikom planiranja javnih spomenika i uređenja parkova, daju mogućnost domaćim umetnicima za produkciju svojih umetničkih dostignuća.

ULUS je reagovao na odluku da ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov, autor spomenika Stefanu Nemanji na Savskom trgu, bude zadužen i za uređenje parka na mestu sadašnje marine Dorćol. Zamenik gradonačelnika Goran Vesić najavio je da će raditi i spomenik Aleksandru Karađorđeviću. Novi posao, vajar je dobio na osnovu dogovora, a ne konkursa, što je izazvalo oštru rekaciju stručne javnosti.

POVEZANE VESTI

„Vajarska sekcija ULUSa poslednjih godina svedoči tome da se kulturna politika Srbije u produkcijski najskupljim i najznačajnijim projektima zanemaruje, te da se rad domaćih umetnika nipodaštava i negira. Ranije smo se bavili analizom konkursa za izradu brojnih skulptura u kvartu Beograd na vodi i koliko je u tom slučaju, nisko vrednovan umetnički rad domaćih umetnika. Ipak, svi svedočimo da se cena rada ruskog umetnika u slučaju spomenika Stefanu Nemanji, krije kao državna tajna. Ovih dana zamenik gradonačelnika najavljuje još jedan projekat koji je dogovorio sa istim ruskim skulptorom, još grandiozniji, a verujemo i još skuplji…“, naveo je ULUS.

To udruženje postavilo je pitanje – „koliko dugo će predstavnici ove države nipodaštavati rad domaćih umetnika, kao i državne umetničke fakultete, koji ovaj put neće dobiti ni priliku da učestvuju na konkursu, jer konkursa neće ni biti“.

„Da li je kulturna politika Srbije, da na svojoj teritoriji promoviše ruske umetnike i izvozi nepoznati deo državnog budžeta u Rusiju? Da li će mladi domaći umetnici ponovo biti tretirani kao jeftina radna snaga, izvođači tuđih ideja? Da li je neka stručno umetnička komisija imala priliku da iskaže mišljenje o ovom projektu od javnog značaja?“, dodao je ULUS.

Vajarska sekcija ULUS-a, kako je navela, podržava izgradnju parka skulptura ali smatramo da u Srbiji ima dovoljan broj kvalifikovanih arhitekata i umetnika, koji bi umeli da stručno osmisle i izvedu jedan takav “konceptualni park“. „Smatramo da bi jedini ispravan put, da se do takvih stručnjaka dođe, morao biti preko javnog konkursa.“

ULUS je podsetio podsetimo nadležne da samo „vajarska sekcija Udruženja likovnih umetnika Srbije ima više od 300 članova i članica“, dodavši da bi se jedan broj njih rado odazvao na konkurse za javne spomenike, naročito ako bi za takav posao mogli biti adekvatno plaćeni.

„Naravno da se radi o umetnicima koji žive i rade na teritoriji Srbije, u kojoj plaćaju i poreze i troše novce koje uspeju da zarade i čije cene rada nisu državna tajna. Apelujemo na Ministarstvo kulture i ostale nadležne institucije da spreče ovakve štetne planove koji podrivaju sprovođenje državne kulturne politike i da prilikom planiranja javnih spomenika i uređenja parkova, daju mogućnost domaćim umetnicima za produkciju svojih umetničkih dostignuća. Tek tako ćemo imati kontinuitet u razvoju specifičnog kulturnog identiteta Srbije na kom ž su već dugo i predano radile ranije generacije“, zaključuje ULUS u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare