Umetnici iz BIGZ-a traže pomoć institucija: Na ulici smo, treba nam novi prostor

Kultura 23. mar 202114:473 komentara
BIGZ KOLAŽ
Izvor: N1

Umetnici koji su iznajmljivali prostorije za rad u BIGZ-u, iz kojeg posle prodaje zgrade moraju da se isele do 26. marta, uputili su javni apel nadležnim institucijama tražeći pomoć u nalaženju adekvatnog prostora za rad. Oni su najavili i održavanje skupa u subotu ispred te zgrade, kako bi ukazali na probleme sa kojima su suočeni.

Prodajom i prenamenom zgrade BIGZ-a ne gube samo umetnici, već i kulturna ponuda Beograda, naveli su oni.

POVEZANE VESTI

„BIGZ odlazi u istoriju, a umetnici na ulicu. Pozivamo institucije da nam pomognu i stave tačku na višedecenijski problem nezavisne umetničke scene. U trenutku kad nemamo mogućnost rada oduzima nam se i prostor za rad. Zatvaranjem BIGZ-a više stotina umetnika ostaje bez prostora za stvaranje, u najgorem mogućem trenutku“, dodaju.

Umetnici su naveli da im je potrebno trajno rešenje i da se zbog toga obraćaju se za pomoć nadležnim institucijama radi nalaženja adekvatnog prostora za rad nezavisnih umetnika.

Oni su naveli pet potreba oko kojih im je potrebna pomoć. „Prostor za umetnike u širem centru grada veličine najmanje 3.000 kvadratnih metara koji ne zahteva velika infrastrukturna ulaganja od strane zakupaca i koji, po potrebi, može biti prilagođen potrebama umetnika, u saglasnosti sa zakupodavcem“, istakli su kao prvi zahtev.

Potrebno im je i da, kako dodaju, mesečne dažbine prostora za njihov rad budu po priuštivoj ceni, poput uslova koje je davao BIGZ, kao i fiksne troškove održavanja, struje i komunalija, a traže i garanciju nadležnih institucija da će taj prostor moći neograničeno i neometano da koriste za potrebe umetničkog stvaralaštva.

Istakli su i mogućnost da raspolažu kapacitetom i resursima datog prostora u svrhu organizacije okupljanja, umetničkih aktivnosti, apliciranja i održavanja kulturnih projekata, kako su naveli, u skladu sa zakonom, odredbama i merama na snazi.

Umetnici okupljeni oko BIGZ-a najavili su da će u subotu, 27. marta, u 12.00 ispred zgrade BIGZ-a u Bulevaru Vojvode Mišića 17 organizovati skup s ciljem da se skrene pažnja nadležnim institucijama o problemima stotina umetnika iz zgrade BIGZ-a.

Komentari

Vaš komentar