Umetnici izlažu u mraku, prolećna izložba ULUS-a nakon požara

Kultura 11. maj 202108:20 0 komentara
ULUS / Promo

Prolećna izložba Udruženja likovnih umetnika Srbije pod nazivom "Nevidljivi portret" održaće se od 13. maja do 4. juna u Umetničkom paviljonu “Cvijeta Zuzorić”. Izložba će biti organizovana u mraku ili polumraku, u vanrednim okolnostima posle požara u Paviljonu, a pre njegove rekonstrukcije.

Umetnici su bili pozvani da odgovore na krajnje jedinstvene tehničke mogućnosti izložbenog prostora, kao i da kroz proces zajedničkog postavljanja izložbe i uspostavljanjem odnosa između radova formiraju krajnji ishod izložbe, saopštio je ULUS.

POVEZANE VESTI

Kako vreme postavke bude odmicalo, svetlosna dinamika u prostoru će biti prilagođavana radovima i kreiranoj celini. Na ovaj način, sam proces postavke biće uključen u koncept izložbe, izložba će postati događajna, a publika će moći uživo da je prati i eventualno u njoj sudeluje.

Iako deluje ogledno, ova situacija dolazi iz nužnosti da se preispitaju postojeći, nasleđeni i budući oblici proizvodnje, izvođenja i organizacije same izložbe, izložbenog prostora i šire institucionalne strukture koja Prolećnu izložbu čini mogućom.

Počev od 13. maja, umetnici, publika i organizatori će se svakog dana od 16-18 sati okupljati da prave zajedničku postavku. Nema zacrtanih pozicija, nema najboljih niti najgorih mesta za radove, nema diskrecionih ovlašćenja niti tuđih imperativa. Sve je predmet dijaloga. I odnosa, dakako. Biće to prilika da se zajednički razmotre relacije koje se prave u prostoru umetničke produkcije, da se ispita kako vidimo sebe u tom prostoru i kako vidimo jedni druge.

Prolećna izložba 2021. traga za rešenjima kojima se prevazilaze ekskluzivnost i visoka selektivnost sa jedne strane, a sa druge, utopijski koncept participativnosti. Smatrali smo da je polumrak ono mesto gde možemo da se igramo sa onim što je već formirano, postojeće i zadato, kao i sa onim što je tek anticipirano, nedovoljno formirano i još uvek nerealizovano, a obećava nove mogućnosti. Namera nam je da u polumraku bolje sagledamo šta bi mogao biti grupni portret u budućnosti.

Još uvek nevidljiv, ali svakako prisutan.

Ovogodišnji koncept Prolećne izložbe osmislile su Milica Ivić i Irena Ristić u saradnji sa Umetničkim savetom ULUS-a. Na ovogodišnjoj Prolećnoj izložbi učestvovaće više od 80 umetnica i umetnika, selektovanih na osnovu konkursa i po pozivu kustoskinja.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!