Umetnik – radnik – borac: Retrospektiva Kuna u galeriji SANU

Kultura 18. jun 202420:40 5 komentara
N1

Izložba "Kun: umetnik-radnik-borac" autorki Mišele Blanuše, Vide Knežević i Ane Panić, povodom 120 godina od rođenja umetnika Đorđa Andrejevića Kuna, u toku je u Galeriji SANU.

Autorke izložbe su istoričarke umetnosti Mišela Blanuša, Vida Knežević i Ana Panić, a kustoskinja Katarina Živanović.

Koristeći se savremenim kustoskim politikama izlaganja, ovaj autorski tim je koncept retrospektivne izložbe Đorđa Andrejevića Kuna osmislio kao kontinuirani dijalog mnoštva artefakata iz bogate umetnikove zaostavštine, od ulja na platnu velikog formata, preko nezaobilaznih grafičkih mapa, velikog broja crteža i ilustracija, predmeta iz domena primenjenih umetnosti, te arhivskog materijala i muzejskih predmeta.

Interdisciplinarnim promišljanjem aktuelnih tema koje se povezuju s različitim Kunovim stvaralačkim fazama – od međuratnog, ratnog i posleratnog perioda – izložba nudi novo čitanje celokupnog umetnikovog opusa.

Polazeći od kompleksneprezentacije i različitih nivoa sagledavanja značaja ličnosti i umetnosti Đorđa Andrejevića Kuna, izložba je osmišljena kroz šest temetskih celina: Kun: umetnik – radnik – borac, Borba umetnika za bolje uslove rada, Krvavo zlato: angažovani roman u slikama, Španija: u rovovima antifašističke borbe, Progon –ilegala – partizanska borba, Socijalistička izgradnja.

Ime Đorđa Andrejevića Kuna predstavlja glavnu odrednicu u istoriji jugoslovenske umetnosti 20. veka koje najčešće direktno referiše na pojam borbeni realizam – umetnosti koja je bila tesno povezana sa angažovanim, emancipatorskim društveno-političkim događajima tokom prošlog veka.

Kun je umetnik koji je čitav svoj život posvetio socijalističkoj revoluciji, on je radnik koji je umetničko dleto i kičicu upregao u borbi za bolje sutra, te neumorni borac na strani potlačenih.

Konačno, Kun je umetnik koji nam otvara mogućnost da njegovu umetničku praksu, iz savremenog ugla, posmatramo kao sklop (istorijskih) društvenih odnosa, te kao niz događaja koji nam pružaju horizont obnavljanja nemogućeg, navode autori.

Na izložbi su predstavljeni i radovi savremenih umetnika Hristine Ivanoske, Dejana Markovića, umetničkog dua Doplgenger i Kontekst kolektiva koji direktno referišu na koji način je Kun danas upisan u kolektivno sećanje savremenog društva, te u kojoj meri je njegov uticaj prisutan u aktuelnim umetničkim praksama.

Publika će na izložbi imati priliku da vidi preko 50 Kunovih umetničkih dela u svim medijima, lične predmete i obiman fotodokumentarni materijal, kao i dela drugih umetnika koji su uticali na Kuna.

Izloženi su i muzejski predmeti i bibliotečka građa iz Muzeja savremene umetnosti, Muzeja Jugoslavije, Srpske akademije nauka i umetnosti, Uprave za zajedničke poslove republičkih organa – Palata Srbija, Ministarstva spoljnih poslova, Vojnog muzeja, Narodnog muzeja Šumadije, Medija centra „Odbrana“, Narodnog muzeja Srbije, Muzeja primenjene umetnosti, Radio-televizije Srbije, Narodne biblioteke Srbije, Narodne biblioteke Bor, Istorijskog arhiva Beograda, Historijskog muzeja Bosne i Hercegovine, kao i od porodice umetnika.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare