“Umetnost i društvo” – prolećna izložba i najduže otvaranje u istoriji ULUS-a

Kultura 10. apr 202215:31 0 komentara

Otvaranje nove Prolećne izložbe pod naslovom “Umetnost i društvo” počelo je 7. aprila u paviljonu Cvijeta Zuzorić. Traje 72 sata i to je najduže otvaranje u istoriji ULUS-ovih izložbi.

Tokom tri dana i tri noći, Paviljon “Cvijeta Zuzorić” postaje prostor druženja i društvenosti. U njemu će se živeti i raditi, uz susrete, razgovore, kuvanje, spavanje, tlapnje, pitanja, dobre volje, katkad i sudare, najavilo je to udruženje. Biće reči o umetničkim radovima, vremena za stvaranje novih, kao i prostora za ispitivanje relacija u sistemu umetničke i društvene produkcije.

U konkursnoj najavi ove izložbe, umetnici su pozvani da se spreme za aktivno učešće i da svojim radovima odgovore na niz pitanja o radu u umetnosti, o sopstvenoj poziciji i ulozi spram društvenih zahteva, o vrednovanju i shvatanju umetnosti. Konačno, upitani su kome bi umetnički rad trebalo da pripada i da li bi svet umetnosti pristao na društvo u kome se svi ljudi bave umetničkim radom.

Prošle 2021. godine, Prolećna izložba napravljena je u polumraku, nakon požara u Paviljonu kroz proces zajedničke postavke i uprkos pritisku pandemijskih rizika. Ove godine, dodaje ULUS, izložba ostaje poligon za proizvodnju društvenosti, uz par novih detalja: svi radovi se posmatraju i razmatraju zajedno, kroz niz dijaloških formata, uz procesne i prateće aktivnosti koje umetnici biraju da izvode u samom prostoru.

„Nema standardnog postupka selekcije, već direktnih susreta i akcija. Život, rad i postavka izložbe odvijaju se u istom zajedničkom vremenu i prostoru. Tokom trodnevnog otvaranja, ispituju se početna pitanja i formira krajnji ishod. Izložba ostaje otvorena, uz tragove zajedničkog života i prateće događaje, sve do 30. aprila“, navodi se.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!