Umetnost vojnih zarobljenika, izložba u Narodnoj biblioteci

Kultura 17. mar 202214:49 3 komentara
Printscreen

U Galerijski prostor Narodne biblioteke Srbije otvorena je izložba “Okovani slogovi: umetnost u zarobljeničkim logorima 1941-1945”, autora Dunje Dušanić, Marijane Dujović i Nemanje Кalezića, koja se bavi stvaralaštvom zarobljenih pripadnika vojske Kraljevine Jugoslavije tokom Drugog svetskog rata.

Posle kapitulacije vojske Кraljevine Jugoslavije 17. aprila 1941. godine, Sile Osovine odvele su u ratno zarobljeništvo oko 350.000 vojnika i oficira. Ovaj broj se u prvim mesecima njihovog robovanja smanjivao, sve dok nije ostalo oko 200.000 logoraša, mahom srpske nacionalnosti. Oni su bili transportovani, zatvarani, seljeni i preseljavani, u preko 60 stalnih i privremenih logora širom Nemačkog rajha i okupiranih teritorija, navodi se u opisu izložbe.

Nirnberg, Osnabrik, Zagan, Gerlic, Varburg, Barkenbirge, Hamerštajn, Aversa, Sulmona, Кortemađore, Akvapendente, danas su imena koja jedva da nam nešto govore.

Sudbine ljudi koji su se borili u Aprilskom ratu i proveli godine u logorima s nadom da će se jednog dana vratiti kući – nekima ta želja nikad neće biti uslišena, dok su se drugi vratili u jednu sasvim izmenjenu otadžbinu– ostale su u senci dramatičnijih zbivanja u Drugom svetskom ratu.

Za vojnike Кraljevine Jugoslavije i njihove neposredne potomke, to je bilo duboko traumatično, lično i kolektivno iskustvo. Trag tog iskustva, za koje u novom poretku nije bilo mesta, sačuvan je u dnevničkim i memoarskim zapisima, u prozi i poeziji, na retkim fotografijama i crtežima.

„Osim što svedoče o teškim uslovima života u logoru, praćenog emotivnim, političkim i ideološkim tenzijama, ovi tragovi nam otkrivaju i koliko je umetnost bila presudna za duhovni opstanak zarobljenika. Ne samo da su književnost, muzika i pozorište činili svakodnevnicu podnošljivijom, dajući joj privid smisla; logori su bili i tema i poprište nastanka danas nepravedno zaboravljenih umetničkih dela…“, navode autori u opisu izložbe.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare