Umro Vasilis Vasilikos, autor političkog romana „Z“, ekranizovanog u režiji Koste Gavrasa

Kultura 30. nov 202321:30 1 komentar
Youtube/TEDx Talks

Vasilis Vasilikos, autor političkog romana "Z", čija je slavna ekranizacija u režiji Koste Gavrasa poslužila kao kritika pukovničkog režima u Grčkoj, preminuo je danas u Atini, u 90. godini, rekla je AFP-u njegova ćerka Euridika Vasiliku-Papantoniju.

„Nije mu bilo dobro nekoliko dana, pa je hospitalizovan“, rekla je kratko.

Vasilikosovo remek-delo „Z“, objavljeno je 1966. godine, i bavilo se atentatom na levičarskog poslanika Grigos Lambrakisa 1963. godine.

Godinu dana posle objavljivanja romana, na vlast u Grčkoj došla je vojna hunta, koja je Vasilikosa stavila na listu za prioritetna hapšenja.

Potom je grčko-francuski režiser Kosta Gavras 1969. godine ovaj roman pretočio u istoimeno filmsko remek-delo sa Žan-Lujom Trintinjanom, Ivom Montanom u glavnim ulogama, uz muziku Mikisa Teodorakisa. Gavrasov film odražavao je njegovu zgroženost pukovničkim režimom u Grčkoj.

Grčka ministarka kulture Lina Mendoni izrazila je večeras „tugu“ zbog „smrti velikog pisca“ i njenog prijatelja.

„Kosmopolita i aktivan u političkom i društvenom životu zemlje, pisao je romane koji su odražavali Grčku posle Drugog svetskog rata“, saopštila je ona.

„Z“ je preveden na 32 jezika, a film, prikazan širom sveta, osvojio je dve nagrade na Filmskom festivalu u Kanu u Francuskoj, kao i dva Oskara u SAD.

Kao i sva Vasilikosova dela, „Z“ je bio zabranjen tokom sedam godina vojne diktature koje je pisac proveo u egzilu, uglavnom u Parizu.

Rođen 18. novembra 1933. u Kavali, Vasilkos je odrastao u Solunu.

Još u srednjoj školi strastveno je čitao Žida, Sartra i Kamija, a nakon studija prava, studirao je TV režiju u Sjedinjenim Državama.

U Atini je radio kao novinar i scenarista.

Nakon povratka iz egzila, 1974. godine, u Atini je postao kolumnista velikih novina.

Bio je hroničar savremene Grčke i neumorni socijalistički aktivista.

Izabran je 2019. sa 85 godina za poslanika u grčkom parlamentu kao pripadnik Sirize.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare