„Urotnici“ Štiksa i Arsenijevića: Za neku drugačiju, bolju budućnost

Kultura 05. dec 202220:58
Izvor: N1

Javno čitanje novog dramskog teksta „Urotnici“ autora Vladimira Arsenijevića i Igora Štiksa, u režiji Borisa Liješevića, biće održano 15. decembra na Sceni Petar Kralj u Ateljeu 212.

Šta se dogodi kada se, kršeći sve zakone prostora i vremena, susretnu Bogdan, Borka, Mirko, Sem, Predrag, Svetlana, Saša, Miroslav, Daša i Danilo?
I kakva je njihova veza s piscima čija su prezimena Bogdanović, Pavićević, Kovač, Mehmedinović,Matvejević, Slapšak, Hemon, Krleža, Drndić i Kiš? U kakvu su to urotu oni uključeni? Na kakvu nas akciju zovu?

Na temelju tekstova objavljenih u ediciji Zajednička čitaonica, nastala je ova uzbudljiva mešavina glasova, jezička i umetnička polifonija koja uverljivo dokazuje da, iako smo se, danas zatekli podeljeni u više različitih država, a mnogi od nas i u rasejanju, jedni drugima ne predstavljamo strance, navode autori.

„Jer, u književnosti nema pasoša i putovnica. Spone koje među svima nama postoje, a koje počivaju na zajedničkoj društvenoj svojini kako jezika tako i velike književne baštine, mnogo su jače od destruktivnih sila koje su u proteklih nekoliko decenija proizvele više zla nego što smo ikada mogli zamisliti. O tom zlu se u Urotnicima govori, kao i o uroti za neku drugačiju, bolju budućnost. Književnost u njoj ima ključno mesto, jer nam je imaginacija danas važnija nego ikad pre. Na avanturu, ili možda bolje pustolovinu čitanja, otkrivanja, spoznavanja i mišljenja pozvani su čitateljice i čitatelji, gledateljice i gledatelji, koji govore, koriste, stvaraju i dišu zajednički jezik i kojima on jedino i pripada, ma gde bili. Ovo je iskaz žilavosti optimizma i čvrstog uverenja da će spone na kojima počiva književna republika na evropskom Jugu živeti i dalje. Unatoč i kontra“, dodaje se u najavi događaja.

Dramski komad Urotnici deo je projekta Zajednička čitaonica koji je pokrenulo i vodi Udruženje Krokodil, a u ovom režiranom javnom čitanju novog dramskog teksta izvođači su Katarina Žutić, Dejan Dedić, Marko Grabež, Vladimir Arsenijević, Igor Štiks i Boris Liješević, navodi Atelje 212.

Komentari

Vaš komentar