Uskoro počinje Festival autorskog filma, posvećen Godaru

Kultura 26. okt 202211:32 2 komentara
Shutterstock/ilustracija

Ovogodišnji 28. Festival autorskog filma (FAF) biće održan od 25. novembra do 2. decembra u Beogradu i širom Srbije, saopštili su organizatori. Vizuelni identitet festivala posvećen je Žan-Lik Godaru, velikanu francuske i svetske kinematografije.

Najznačajniji predstavnik „Novog talasa“ i jedan od najuticajnijih autora ostaće zapamćen po svojim smelim i snažno političkim delima, među kojima su „Do poslednjeg daha“ i „Ludi Pjero“, ali i po večnoj želji za traganjem za novim filmskim jezikom.

Plakat festivala je dizajnirao Marko Vuleta-Đukanov. Ovaj beogradski umetnik je za svoje vizuelno rešenje rekao da je bio inspirisan filmom „Ludi Pjero“ i plakatom na kome se nalazi upečatljiv lik Žan-Pol Belmonda.

„S obzirom da će festival deo svog programa posvetiti Godaru plavo lice sa originalnog plakata sam vizuelno prikazao kao da je obrisano, jer Festival autorskog filma i jeste mesto gde se odbacuju uzori i kreće u nešto svoje“, istakao je Vuleta.

Na FAF će biti održana tribina posvećena Godarovom opusu, kao i projekcija filma „Zbogom jeziku“ (3D).

Glavna lokacija festivala biće MTS dvorana, dok će filmovi moći da se gledaju i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, bioskopu Fontana, Jugoslovenskoj kinoteci, Domu kulture Studentski grad i bioskopu Cine Grand Rakovica.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare