Uspeh srpskog filma: “Ovuda će proći put” najbolji kod američke publike

Kultura 02. feb 202318:212 komentara
promo

Debitantski dugometražni igrani film "Ovuda će proći put" scenaristkinje i rediteljke Nine Ognjanović osvojio je dve značajne nagrade na festivalu Slemdens (Slamdance) koji se održava svakog januara u Sjedinjenim Američkim Državama.

Film je osvojio Nagradu publike za najbolji dugometražni igrani film kao i Specijalno priznanje žirija u kategoriji igrani film.

Slemdens je jedan od najznačajnijih festivala za filmske debitante u svetu. Svake godine na festival se prijavi više od 7.000 filmova iz celog sveta, a samo 11 ih završi u festivalskoj selekciji.

Slemdens je nastao pre skoro tri decenije i na njemu su debitovali danas čuveni reditelji kao što su Bong Džun-Ho (Parazit) i Kristofer Nolan (Dankirk, Uspon mračnog viteza).

„Nismo očekivali nagrade. Film smo radili iz ljubavi, u vrlo skromnim uslovima. Ništa od ovoga ne bi bilo moguće bez odlične ekipe i glumačke postave, koji su pristali da deo svojih života provedu sa nama na Staroj planini, odsečeni od sveta. Raduje me da uspeh filma podelim sa njima i jedva čekam da ga pogledamo zajedno u velikoj sali“,.izjavila je Nina Ognjanović, rediteljka i scenaristkinja filma.

„Poziv na ovaj festival je za ceo autorski tim, kao i za našu produkcijsku kuću “Pointless Films” velika stvar, ali ono što mi je posebno značilo jeste da je, osim stručnog žirija, film naišao na fenomenalnu reakciju i kod festivalske publike“, ističe David Jovanović, producent filma.

„Takođe smo naišli na veliki entuzijazam prema našem filmu kod drugih filmskih stvaralaca na festivalu, i ta vrsta podrške i uspostavljenih prijateljstava je vrednije od svake nagrade. Glavna glumica pobedničkog filma “Waiting for the light to change” Quinn Chi je sa neopisivim uzbuđenjem danima pričala o našem filmu na festivalu, pa je čak na kraju tražila i naše autograme, to je bilo baš simpatično“, priseća se Jovanović.

Film je naišao na pozitivne utiske i izvan festivala – kod internacionalne kritike. Jedan od najznačajnijih evropskih filmskih portala Cineuropa napisao je: “Ognjanović ovu bezvremensku priču uspeva da ispriča sa elegancijom. Krajnji rezultat je zadivljujući, moderan i samouveren filmski prvenac u kojem su svi vestern i noar lajtmotivi napravljeni baš kako treba.”

Kritičar Kris Džouns iz Overly Honest Movie Reviews napisao je o filmu: “Iskustvo koje vam nijedan blokbaster ne može pružiti. Trijumf nezavisnog filmskog stvaralaštva koji pokazuje neverovatan talenat ove mlade rediteljke i dokazuje da filmovi sa malim budžetom mogu biti jednako snažni i uticajni kao i visokobudžetne holivudske produkcije.

Glavne uloge poverene su Jani Bjelici i Zlatanu Vidoviću, a ostale uloge u filmu tumače glumački veterani Svetozar Cvetković i Eva Ras, kao i Brana Stefanović, Igor Filipović, Ninoslav Ćulum, Vladimir Maksimović, Pavle Čemerikić i dečak Demijan Kostić.

Direktor fotografije filma je Vladislav Andrejević, scenografkinja je Neva Joksimović, kostimografkinja Martina Malobović, kompozitorka Ana Krstajić, dizajner zvuka je Stevan Masnec, a montažer Rastko Ubović

Komentari

Vaš komentar