„Vatre“ Margerit Jursenar u JDP-u, sa teatrom iz Barselone

Kultura 31. jan 202313:25 2 komentara
Nebojša Babić

Premijera predstave predstave Vatre Marije Velasko, na osnovu proze „Vatre“ Margerit Jursenar u režiji Karme Portačeli biće održana u četvrtak 2. februara u 20.00 na Sceni „Ljuba Tadić“.

Predstava Vatre je koprodukcija Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra Katalonije iz Barselone nastala kao deo šireg evropskog projekta „Katastrofa“ u organizaciji Unije teatara Evrope.

U predstavi igraju Sloboda Mićalović, Nataša Tapušković, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Iva Manojlović, Damjan Kecojević i dvoje glumaca iz Nacionalnog teatra iz Barselone, Rosa Renom i Kivani Menolašina Hulijan. Scenografi su Marija de la Kamara i Gabrijel Pare Leskano, kostimograf Marija Marković Milojev, autor originalne muzike Đordi Kuljet a autor video-materijala Migel Anhel Rajo. Za scenski pokret je zadužen Damjan Kecojević a za scenski govor Ljiljana Mrkić Popović.

Predstava Vatre je zajednički projekat Jugoslovenskog dramskog pozorišta i Nacionalnog teatra iz Barselone. Adaptaciju istoimenog dela Margerit Jursenar potpisuje Marija Velasko, autorka desetak pozorišnih komada i dobitnica brojnih značajnih literarnih i teatarskih nagrada. Rediteljka predstave Karma Portačeli je jedna od vodećih evropskih rediteljki i umetnička direktorka Nacionalnog teatra iz Barselone, navodi JDP.

Predstava je deo velikog projekta Unije teatara Evrope u kome se u koprodukcijama udružuje petnaest najznačajnijih teatarskih kuća. U perodu od godinu dana biće realizovano sedam koprodukcija koje će biti izvedene na festivalu „Finistera“ u Nacionalnom teatru u Portu (Portugal) u februaru 2023. godine.

Jugoslovensko dramsko pozorište u ovom projektu učestvuje sa Nacionalnim teatrom Katalonije iz Barselone.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare