Veličanstvena, inspirativna, nežna, ranjiva – kolege se opraštaju od Mire Furlan

Kultura 22. jan 202119:50 20 komentara

Legendarna jugoslovenska glumica Mira Furlan umrla je u 66. godini života. Zapaženu karijeru, osim u bivšoj Jugoslaviji, imala je i u Americi, gde je živela od devedesetih godina do danas. Vest o njenog smrti zatekla je ceo region, a posebno kolege sa kojima je sarađivala.

Mira Furlan je rođena 7. septembra 1955. u Zagrebu. Odigrala je brojne značajne uloge u pozorištu, ali i mnogim filmovima i serijama jugoslovenske produkcije. Bila je jedna od najvoljenijih glumica u bivšoj zajedničkoj državi.

„Ona je bila veličanstvena glumica. Ogromna, inspirativna za sve one koji se i nisu bavili glumom. Bila je od onih koji zrače čak i sa tog ekrana filmskog, pogotovo sa scene“, rekao je glumac Voja Brajović.

POVEZANE VESTI

„Mira je bila kao čovek, kao osoba užasno nežna i krhka i ranjiva. Baš zato što je bila tako nežna i ranjiva teško se nosila sa okrutnošću sveta koji je počesto prepoznavala… i više nego drugi trepela zbog toga i patila“, kazao je njen kolega Rade Šerbedžija.

Neka od ostvarenja u kojima je igrala su „Otac na službenom putu“ Emira Kusturice, koji je osvojio Zlatnu palmu na Kanskom filmskom festivalu, „Lepota poroka“ Živka Nikolića, „U raljama života“ i „Za sreću je potrebno troje“ Rajka Grlića, „Za sada bez dobrog naslova“ Srđana Karanovića i mnogim drugim.

„Mira Furlan je bila primer ljudskosti i profesionalnosti. Ja se je sećam da sam ikad video Miru da je neodmerena, da je netačna, da je negativna. Takođe nisam video da nije najbolja, smirena, da nije u pozitivnom duhu i naboju“, kaže Pjer Žalica, reditelj.

„Ona je bila moja prva filmska majka i to je posebna konekcija. Nikada neću zaboraviti ni jedan momenat koji sam proveo sa Mirom na setu, dok smo snimali Cirkus Columbiju i dok smo se pripremali za snimanje i posle toga druženje sa njom i sva komunikacija koju smo imali za mene jedinstveno, u mom životu i biću će ostati urezano“, rekao je Boris Ler, glumac.

Značajne komade igrala je i u Jugoslovenskom dramskom pozorištu, čiji je pridruženi član bila. U ovom pozorištu se, kako navode, trenutno igra njena drama „Dok nas smrt ne razdvoji“. O likovima u toj drami Mira Furlan je, između ostalog, govorila: „Nikoga nisam osuđivala, probala sam ih razumeti“.

Mržnju i nacionalne podele na prostoru bivše Jugoslavije nije razumela niti je u njima želela da učestvuje. Krajem 1991. godine sa suprugom odlazi u Ameriku.

„Svaki taj naš bunt protiv tih nepravdi, protiv tih gluposti u kojima odlazi ili kojim se vodi neko društvo je jedna slamka među vihorove. I ona se tako i osećala i mislim da je iskreno zbog toga patila“, dodao je Brajović.

U SAD je bila poznata po ulozi Delen u televizijskoj naučno-fantastičnoj seriji „Vavilon 5“ i po ulozi Danijel Ruso u seriji „Izgubljeni“.

U medijskim nastupima, koji nisu bili česti, govorila je ne samo o glumi već i o životu, svetu, socijalnim i drugim društvenim razlikama, sa kojima se nije mirila.

„Slika sveta nije naročito dobra. Meni se čini barem“, govorila je Furlan.

Živela je u Los Anđelesu sa suprugom, rediteljem Goranom Gajićem i sinom Markom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare