Vesić najavio podizanje spomenika Zmaju, Crnjanskom, Diani Budisavljević…

Kultura 22. feb 202216:40 30 komentara
goran vesić n1
N1/arhiva

Konstitutivna sednica Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju održana je u Skupštini Beograda, a zamenik gradonačelnika Goran Vesić istakao je da je to spomenik jednoj od najznačajnijih ličnosti srpske kulture i društva.

Pročitajte još:

Vesić je istakao da je Jovan Jovanović Zmaj 10 godina živeo u Beogradu i radio kao dečiji lekar.

„Spomenik koji govori o povezanosti Vojvodine i ovog dela Srbije, koje zajedno čine celinu u okviru srpskog naroda“, rekao je Vesić.

Kako je rekao, osim Zmaja, spomenik će dobiti i Vasko Popa, Miloš Crnjanski i Meša Selimović za čiju izradu je već raspisan konkurs.

Tokom februara spomenik će dobiti Aleksandr Deroko i Petar Nikolajevič Moler, kao i Diana Budisavljević, Branko Pešić i Duško Radović.

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović je istakao da je počastvovan što su ga Goran Vesić i Skupština Grada Beograda odredili za predsednika Odbora za podizanje spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju u Beogradu.

„Uz saglasnost Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograd, određena je lokacija na uglu Zmaj Jovine i Obilićevog venca. Osim što smo konstituisali odbor, na sednici smo analizirali i ostala pitanja. Doneli smo odluku da se u pozivnom konkursu definišu uslovi i pozovu autori koji će u narednih šest meseci dostaviti svoja rešenja. Nakon toga će žiri odabrati najuspešnije rešenje, čime ćemo i okončati prvu fazu“, rekao je Mirović.

Komentari (30)

Vidi sve komentare