(VIDEO)„Da li je zavisilo samo od Žarka“: Govor Svetozara Cvetkovića koji se ne da prepričati

Kultura 20. nov 202313:44 29 komentara

Glumac Svetozar Cvetković je na komemoraciji glumcu Žarku Laušević ispričao četiri „crtice“ iz Lauševićevog života, a koje opisuju neobičan život i sudbinu ovog glumca.

Cvetković se prisetio kako mu je negde početkom devedesetih jedan čovek rekao da poruči Lauševiću da mu se obavezno javi jer ima nešto važno da mu kaže.

Mnogo godina kasnije Cvetković je ovo rekao svom prijatelju u Njujorku, koji mu je tada otkrio da je tih godina bilo najmanje njih 15 koji su poručivali „da se obavezno javi“. I nije se javio.

Cvetković se prisetio i kako je jednog vrelog letnjeg dana u Boru pored njihovog automobila stajala „jamaha“, a vozač je pet minuta turirao motor ne krećući. Tablice su bile cetinjske, a to su videli tek kada je otišao.

U Njujorku je Cvetković upoznao paroha Crkve Sveti Sava, koji je u dom Lauševića dolazio svake godine da seče kolač, a da Žarko nije znao da je taj sveštenik bio u publici one noći kada je prekinuta predstava „Sveti Sava“, posle koje je Laušević počeo da nosi pištolj.

U BiH dok su snimali poslednju scenu filma „Nož“ po romanu Vuka Draškovića, Laušević je Cvetkoviću pokazao belu ploču na razrušenoj železničkoj stanici. Na njoj su bila imena dvojice mladića, nastradala 31. jula 1993. godine, a spomenik je podigao otac. Imao je isto ime kao otac jednog od mladića koje je Laušević ubio u Podgorici 31. jula 1993.

„Da li je sve zavisilo samo od Žarka“, upitao je Cvetković.

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu održana je komemoracija glumcu Žarku Lauševiću. Pored članova porodice, komemoraciji su prisustvovali brojni glumci, saradnici, prijatelji, poštovaoci i ličnosti iz javnog i kulturnog života.

Na komemoraciji su govorili direktorka JDP-a Tamara Vučković Manojlović, kao i glumci Milutin Karadžić, Vida Ognjenović, Voja Brajović, Irfan Mensur, Dragan Bjelogrlić, Svetozar Cvetković, Milan Marić i Petar Božović, uz video poruku Svetlane Bojković.

Na komemoraciji su prikazani inserti i snimci brojnih predstava, filmova i serija u kojma je ostvario svoje najupečatljivije uloge.

POGLEDAJTE JOŠ: