VIDEO Glumci završili predstavu proglasom: Zahuktava se hajka bez pandana

Kultura 01. jun 202322:32 79 komentara
Printscreen/ Instagram @glumacka_organizacija_srbije

Glumačka postava predstave "Noćna straža" u Ateljeu 212 zamolila je publiku da uradi ono što je inače zabranjeno, izvadi telefone i snimi nesvakidašnji kraj večeri - čitanje proglasa.

Glumica Jelena Stupljanin pročitala je proglas u kojem se ističe da su glumici poslednjih dana meta uvreda, kleveta i nesitina o ogromnim honorarima u serijama. Kako se navodi u proglasu, razlog napada je učešće glumaca u protestima protiv nasilja.

„Zahuktava se hajka koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije. A to su mesta gde mi svojim radom ostvarujemo svoje plate“, rekla je Stupljanin.

„Poslednjih dana naše kolege su na različite načine javno označene kao meta o kojima se šire laži, uvrede i klevete. Počelo je od ponude da napuste svoju zemlju i da glume „negde drugde“, preko neistinitih izveštaja o „ogromnim“ glumačkim honorarima za TV serije, do toga da smo nazvani i šljamom u Skupštini. Zašto? Zbog učešća mnogih od nas na mirnim protestima protiv nasilja. Zahuktava se prava hajka, koja nema pandana u istoriji srpskog pozorišta, filma i televizije, a to su mesta gde mi svojim radom ostvarujemo svoje plate i honorare i gde nema podele na glumce u odnosu na njihova različita mišljenja. To su jedina mesta gde se snage odmeravaju talentom, umećem i kreacijom i gde vi, kao publika, imate odlučujuću reč. Glumački esnaf najoštrije osuđuje ovaj vid nasilja nad našim kolegama i našom profesijom. Smatramo da je ovo što se dešava u medijskom prostoru opasna pretnja, koja može imati ozbiljne posledice. Humanisti sveta su definisali da je razlog postojanja države zaštita ljudskih prava. Očekujemo od države da zaštiti naša“, navodi se u proglasu.

Napadi na glumce počeli su izjavama pevačice Jelene Karleuše protiv glumaca koji igraju u Telekomovim serijama, dok istovremeno protestuju protiv nasilja.

Ona im je poručila da ne treba da igraju u serijama i filmovima koje finansira država, ukoliko će da protestuju protiv predsednika Aleksandra Vučića.

Ove izjave podgrejao je visoki funkcioner SNS Darko Glišić, poručujući glumcima da idu u neku drugu državu da žive ako im se ne sviđa režim, da bi se napadi zahuktali u Skupštini Srbije.

Poslanik iz redova naprednjaka Nebojša Bakarec objavio je navodne honorare koje su glumci dobili za uloge u Telekomovim serijama.

Potom su usledile uvrede koje je iznela Nataša Jovanović, nazivajući glumce šljamom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare