Vladimir Veličković – optimizam kao krajnje ishodište srpsko-francuskog umetnika

Kultura 13. nov 202112:50 > 14:441 komentar

“Kroz ceo opus Vladimira Veličkovića se oseća uslovno rečeno optimistički ton. Jedan njegov vrlo jak tematski sloj često se tumači i poziva na čak pomalo morbidne teme, ali u suštini, on je uvek zadržao krajnji optimizam. Iako se u jednom periodu svog života služio religioznim vokabularom, njegovo razrešenje unutrašnje, ljudske drame se ne dešava na religioznom, već na egzistencijalnom planu. Zato naziv izložbe i jeste - Figura kao izraz egzistencije. Radi o tome da umetnik veruje da kroz katarzičku moć sagledavanja raznih nemogućih situacija koje ljudi priređuju jedni drugima, čovek može da postane bolji, da se vrati na put primeren čoveku kao civilizovanom biću”, izjavila je u razgovoru za N1 Svetlana Mitić, muzejska savetnica i koautorka izložbe Vladimir Veličković: "Figura kao izraz egzistencije".

Prva retrospektivna izložba u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu umetnika čije je prisustvo nezaobilazno u sagledavanju razvoja domaće i evropske umetničke scene, od svog otvaranja ne prestaje da izaziva veliko interesovanje kako domaće, tako i publike i javnosti iz regiona. To nije čudno, s obzirom da je reč o jedinstvenoj stvaralačkoj figuri koja po svojim složenim identitetskim obeležjima pripada srpskoj, jugoslovenskoj, francuskoj i evropskoj kulturi, pomerajući granice percepcije jugoslovenske umetnosti datog vremena i ostavljajući mogućnost preispitivanja aktuelne postjugoslovenske umetničke pozornice.

Umetnik je ostao prisutan u našoj kulturnoj i široj javnosti od svog odlaska iz Beograda i preseljenja u Pariz 1966. godine, pa sve do smrti 2019. “Vladimir Veličković je bio jedan izuzetan čovek – strpljiv, uvek spreman na razgovor, izuzetno posvećen poslu kojim se bavio ali i snažno okrenut mladim ljudima koji tek stasavaju i ulaze u likovne vode, tako da možemo reći da su kod njega bile dominantne dve strane ličnosti – umetnička i pedagoška,” rekla je Svetlana Mitić.

O koncepciji izložbe, tematsko-problemskim celinama koje prati, delu i ličnosti Vladimira Veličkovića, genezi njegovog stilskog izraza i snažnoj poruci koju nam je ostavio svojim delima, opširnije pogledajte u videu.

Izložba Vladimir Veličković: „Figura kao izraz egzistencije“ otvorena je do 21. februara 2022. godine u Muzeju savremene umetnosti u Beogradu.

Komentari

Vaš komentar