Vlahović: Konkursi karikature bez podrške Ministarstva kulture i informisanja

Kultura 22. avg 202116:23 2 komentara
N1

Ugledni karikaturisti, članovi žirija 21. Salona antiratne karikature u Kragujevcu, ukazali su danas da Ministarstvo kulture i informisanja ni ove godine nije finansijski podržalo taj konkurs.

Oni su istakli na konferenciji za novinare da konkurs postoji od 1981. i da više stotina autora sa svih kontinenata pošalje gotovo 1.000 karikatura.

Naveli su da se Salon u Kragujevcu održava bijenalno i da je „ovo treći koji nije dobio sredstva Ministarstva kulture i informisanja“, već je troškove od milion dinara pokrio Grad Kragujevac.

Član žirija, karikaturista Jugoslav Vlahović rekao je novinarima da ministarstvo nije podržalo ni konkurs karikature FECO, koji kako je dodao, ima potpuno apolitičnu temu.

„Nije podržan konkurs Udruženje karikaturista Srbije FECO – Rock Cartoons, ili rock&roll u karikaturi, potpuno apolitična tema“, rekao je Vlahović.

On je naveo, kao primer za „utehu“, da i u Kolašinu u Crnoj Gori, 6. Festival karikature, na kome je dobio nagradu, takodje nije dobio finansijsku podršku tamošnjeg ministarstva, i da je to izgleda trend i u drugim državama.

„Sa radoznalošću očekujem koloniju karikature u Baji u Madjarskoj gde će doći i ljudi iz Hrvatske, Egipta, Češke, i zanima me kakva je situacija tamo, i da li je to evropski ili planetarne fenomen“, rekao je on.

Vlahović je podsetio da je ugledni neuropsihijatar Petar Bokun iz Splita, koji je imao seriju tekstova u „Politici“ o smehu, napisao da država treba da podržava konkurse karikature.

On je naveo i da je po Bokunu, karikatura dobra za zdravlje nacije u svakom pogledu, počev od opšteg raspoloženja i kritičkog gledanja na stvarnost, i kako je dodao, „uopšte, da rade ljudima vijuge, a ne samo da se smeju“.

„Nije to naše subjektivno mišljenje, sad navijamo za našu struku, nego to prosto kaže čovek stručan koji ima veliku praksu“, rekao je Vlahović.

Prema njegovim rečima, karikaturisti treba da budu više medijski aktivni i da podsećaju na potrebu za smehom.

On je ocenio da je karikatura sve više prisutna u elektronskim i digitalnim medijima i dodao da je pitanje šta karikaturisti imaju od toga.

„Neki dobijaju honorare za to, živimo od toga, to je neophodno, ali većina ne“, rekao je Vlahović.

Dodao je da jedan novosadski mladi karikaturista godinama radi za elektronske medije besplatno, i zaključio da predstoji „borba za opstanak“.

Karikaturista i ilustrator Tošo Borković primetio je da su na Kosovu i Metohiji imali tri medjunarodna festivala i da su svi bili „tip-top“ finansirani.

Prema njegovim rečima, ako to u Kragujevcu nije bitno, onda „tu nešto ne štima“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare