Vlajčić – graditelj kulturnog Beograda, imponovao znanjem i nepotkupljivošću

Kultura 10. feb 202214:26 2 komentara
Zoran Lončarević/Nova.rs

Novinar, književnik i kritičar Milan Vlajčić biće kremiran u sredu, 16. februara, na Novom groblju. Ispraćaj u kapeli biće održan u 12.30 časova.

Vlajčić je preminuo iznenada juče u Beogradu u 83. godini.

„Čitao sam kritike Milana Vlajčića skoro 50 godina“, priseća se pisac Mihajlo Pantić novinara, publiciste, kritičara Milana Vlajčića, koji je preminuo u 83. godini u svom domu u Beogradu. I to istoga dana kada je u dnevnim novinama „Nova“ i na portalu Nova.rs, čiji je kritičar bio od samog starta sajta, objavljen poslednji njegov kritički prikaz – onaj knjige Puriše Đorđevića.

Prijateljstva sa Vlajčićem seća se i Žikica Simić. „Milan Vlajčić je prvi dobio nagradu Fondacije ‘Tanja Petrović’, a ja sam dobio drugi. Tako da je on meni uručio tu nagradu pošto je takva procedura. Inače smo se poznavali pošto smo obojica ljubitelji muzike, filma i književnosti, pa smo se tu i tamo sretali, učestvovali na raznoraznim tribinama, i pričali pre i posle tih tribina…“, kaže muzički kritičar i psiholog Žikica Simić za Nova.rs prisećajući se svojih susreta sa novinarom i kritičarem Milanom Vlajčićem.

Bio je integralna ličnost kulture i prosvećenosti, kaže kolumnista „Vremena“ Teofil Pančić. „Jedan od poslednjih velikih izdanaka novinarstva koje je računalo na prosvećenog čitaoca (a takvog je i stvaralo) a ne na formalno pismenog varvarina“, zaključuje kolumnista „Vremena“.

Otišao je čovek koji je bio graditelj kulturnog Beograda, kaže za Nova.rs novinar i publicista Peca Popović reagujući na tužnu vest o iznenadnom odlasku doajena novinarstva i umetničke kritike Milana Vlajčića.

„Milan, kad je pošao, odneo je poslednji kulturni kriterijum u Beogradu“, s tugom priča za Nova.rs Peca Popović. „Ne možete da se bavite kulturom ako niste moralan čovek. A Milan Vlajčić je bio čovek satkan od morala. Znao je kada treba da napusti posao ako nije mogao da ga radi moralno. To je čovek koji je svakom imponovao svojim obrazovanjem, znanjem, svojom nepotkupljivšću. Mi više nemamo takvih primera, takvih ljudi“, ukazuje Popović, dodajući da sada, nažalost, samo imamo ljude koji „danas misle jedno, a sutra drugo“.

Novinar i publicista naglašava i kako je mozak Milana Vlajčića u 83. godini „radio kao da mu je bilo 28. godina“. „Bio je najradoznaliji čovek koga je Beograd imao – nije bilo pozorišne predstave, filma, izložbe, muzike o kojoj nije znao. Pa, ja sam bio zblanut kad bi počeo da mi priča o filmovima za koje nikad pre nisam čuo. Poslednji put kad smo se videli, pričali smo o Adel. Nije postojao segment kulture koji nije poznavao. On je sve znao. Poslednji kompetentan čovek na svaku moguću temu u kulturi!“

„Ko je sarađivao sa njim, imao je veliku sreću. Milan Vlajčić nije bio sebičan, naprotiv. Njegova savršenost i njegovo znanje terali su vas da budete bolji. Gurao vas je napred.“ I zbog svega ovoga odlazak Milana Vlajčića je, kako na kraju konstatuje Peca Popović, „naš poraz“. „Nije bitno ko će biti na vlasti, oni su prolazni, niko ih neće pamtiti… A od nas je otišao čovek koji je bio graditelj Beograda.“

„Milan Vlajčić je bio jedan od naših najznačajnijih filmskih kritičara. Bio je krajnje otvoren, radoznao, i nikada nije pokazivao onu dozu paternalizma koja je uobičajena kod nas. Ali, osim filma, imao je takvu širinu, poznavajući gotovo sve oblike umetnosti“, rekao je pisac Mihajlo Pantić. Pisac izdvaja još jednu stvar koja je krasila Milana Vlajčića: „Uspeo je da jezik kritike učini razumljivim i prihvatljivim za šire čitalačke slojeve. Bio je veliki popularizator umetnosti.“

„Nema dana da nas ne pogodi takva grozna vest, kao što je ova o smrti Milana Vlajčića. Ovo je gore nego užas, gotovo nepodnošljiivo“, rekao je s tugom za Nova.rs akademik Ljuba Simović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare