Vlasta Velisavljević – od logora i Golog otoka do glumačke legende

Kultura 24. mar 202120:41 9 komentara

Čuveni glumac Vlastimir Vlasta Velisavljević preminuo je u 95. godini u Beogradu od posledica koronavirusa. Tokom višedecenijske karijere Velisavljević ostvario je čak 350 uloga u pozorištu, na filmu i televiziji, kojima je obeležio domaću glumačku scenu.

Omiljen među kolegama i kod publike, i jedan od najdugovečnijih jugoslovenskih i srpskih glumaca. Legendarni Vlasta Velisavljević preminuo je nakon borbe za koronavirusom.

Povezane vesti:

Najstariji aktivni glumac u Srbiji i doživotni počasni član JDP-a, ostaće upamćen po upečatljivim pozorišnim, filmskim i televizijskim ulogama koje je odigrao u višedecenijskoj karijeri.

„Za ceo taj njegov radni vek do dana današnjeg bio je omiljeni kolega svima, Vlasta je svojim šarmom, duhom, optimizmom i životnom energijom uvek obasjavao sve prostorije u koje je ušao, pa tako i kada je ulazio u pozorište“, rekla je upravnica Jugoslovenog dramskog pozorišta Tamara Vučković Manojlović.

Tokom Drugog svetskog rata bio je u logoru u Nemačkoj, posle rata tri godine na Golom otoku, a iako je kasnije rehablitovan, pozorišta u Beogradu nisu htela da ga angažuju, pa je radio u teatrima u Mostaru i Tuzli.

„Vlasta je imao vedrinu duha koja je bila uz sve tegobe njegove, i taj Goli otok i jedan trnovitiji put u odnosu na prosečnog beogradskog glumca, on je kao rođeni Beograđanin morao da prođe taj put Mostar, Tuzla i zamislite prva njegova uloga je bila u predstavi – „Kad su cvetale tikve“, slavnoj i zabranjenoj“, kaže reditelj Gorčin Stojanović.

„Do pre kraj života bili smo svi u kontaktu sa njim i nadao se i želeo da ponovo zaigra u JDP, nažalost, ova bolest ga je u tome sprečila. Mi ćemo ga pamtiti kao velikog prijatelja i divnog kolegu“, dodala je Tamara Vučković Manojlović.

Kao glumac je prvi put nastupio sa 12 godina, poslednji nastup u JDP-u je imao u februaru 2020, a poslednji film u kome je igrao – još uvek je u fazi postprodukcije.

Tokom karijere dobio je mnogobrojna priznanja, a, kako je sam govorio – gluma je za njega značila život.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare