Voji Brajoviću nagrada statueta „Joakim Vujić“ za doprinos razvoju pozorišne umetnosti

Kultura 12. feb 202413:37 0 komentara
Nova.rs/Vesna Lalić

Dobitnik statuete „Joakim Vujić“ koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne umetnosti u Srbiji u 2024. godini je glumac Vojislav Voja Brajović.

Odluku o dodeli jednog od najznačajnijih priznanja u oblasti pozorišne umetnosti u našoj zemlji doneo je žiri u sastavu: Jelena Кajgo, dramska spisateljica, Miloš Latinović, književnik i direktor Bitef teatra, Jelena Stojanović Patrnogić, direktorka Pozorišta za decu i mlade u Кragujevcu, Ana Кolanđeli, glumica Кnjaževsko-srpskog teatra i Mladen Кnežević, glumac i direktor Кnjaževsko-srpskog teatra.

Žiri u svom obrazloženju ističe da je „Malo glumaca za koje možemo da kažemo ono čuveno, bard našeg glumišta, a Voja Brajović je upravo to, bard glume, ličnost koja je svojim umećem, talentom, harizmom i šarmom, obeležila decenije našeg teatra, filma i televizije. Otmenog držanja, blage prirode, a snažnog glumačkog izraza, Brajović u svaku ulogu unosi višeslojnost i nijanse. Ništa ne ostaje na površini, ništa nedorečeno, ništa preterano, sa merom i nadahnućem svojstvenim samo malom broju odabranih. Borio se za svoju profesiju i kao ministar kulture i kao predsednik Udruženja dramskih umetnika Srbije. Posle brojnih uloga u decenijama koje su pratile razvoj srpskog teatra i filma, njegovo poslednje ostvarenje u predstavi Otac na sceni Ateljea 212 svedočanstvo je pune glumačke zrelosti, energije koja isijava na sceni, i čini da teatar dobije punoću a publika katarzu. Pojava, ličnost, karakter, talenat, harizma, nadahnuće, to su osobine koje karakterišu Voju Brajovića, osobine koje su mu donele brojne nagrade, pa tako i ovu, Statuetu „Joakim Vujić“ za životno delo.“

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Кnjaževsko-srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu dodeljuje se Ivanu Vidosavljeviću, jednom od najnagrađivanijih glumaca našeg pozorišta, koji je tokom svog dvodecenijskog rada dobio veliki broj nagrada kako na domaćim tako i na međunarodnim pozorišnim festivalima u Makedoniji, Rumuniji, Bugarskoj, Rusiji…

Za postignute rezultate, najbolja glumačka ostvarenja u protekloj kalendarskoj godini godišnje nagrade Кnjaževsko-srpskog teatra dodeljuju se glumcima Nenadu Vuleviću, Jasmini Dimitrijević i Кatarini Janković, glumici Mariji Rakočević za doprinos afirmaciji Teatra, a Mariji Vujičić, rekviziterki, za izuzetnu posvećenost poslu i postignute rezultate u protekloj godini.

Nagrade Teatra biće svečano uručene 15. februara. Iste večeri od 20 časova biće premijerno izvedena predstava Staklena menažerija, Tenesija Vilijamsa, u režiji Olivere Ježine. Ove godine, Кnjaževsko-srpski teatar, na Sretenje 15. februara, obeležava 189 godina od osnivanja, piše RTV Kragujevac.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!