„Volite li Bramsa“? sa Filharmonijom i Felcom

Kultura 07. feb 202212:02 0 komentara
Marko Đoković

Beogradska filharmonija i šef-dirigent Gabrijel Felc pripremaju koncert u znaku Johanesa Bramsa, u petak 11. februara na Kolarcu (20č). Pored dva simfonijska ostvarenja ovog kompozitora, “Varijacija na Hajdnovu temu” i popularne Simfonije broj 3, programu se pridružuje Veberova uveritira za operu “Oberon”.

Čuveno pitanje “Volite li Bramsa?” odnosi se na veći deo repertoara ovog filharmonijskog koncerta. Centralno delo na programu je kompozitorova Treća simfonija, o čijoj popularnosti govori i podatak da je sam autor čak smatrao isuviše popularnom i izvođenom simfonijom, iako svestan njene vrednosti.

Ljubitelji filma će posebno uživati u ovom filharmonijskom koncertu budući da čuvena melodija njenog 3. stava obeležava stari klasik, film inspirisan pomenutim romanom Fransoaz Sagan, sa Ingrid Bergman i Entonijem Perkinsonom. Izvođenju ovog remek-dela, prethode “Varijacije na Hajdnovu temu” koje je premijerno izvela Bečka filharmonija, dok je za dirigentskim pultom bio sam autor.

Felc i Filharmoničari otvaraju koncert čarobnom i mističnom uvertirom za poslednju operu K.M. fon Vebera, “Oberon”, koja se posle više decenija ponovo nalazi na repertoaru filharmonijskog orkestra. Oberon je zasnovan na priči o kralјu patulјaka, koji je sa suprugom vodio raspravu o tome ko je manje veran u braku, muškarci ili žene. Kako na muzičkom jeziku zvuči priča o ovim intrigantnim iskušenjima, pokazaće Filharmonija u petak, a ulaznice za koncert su u prodaji na filharmonijskoj blagajni kao i onlajn.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi ko će ostaviti komentar!