Za neke je prevara, a pisac Miloš K. Ilić za N1 kaže: „Ana Miloš nije moj prvi eksperiment“

Kultura 28. nov 202320:23 19 komentara

Godinama je pisao pod imenom - Ana Miloš. U javnosti je kao Ana Miloš nastupala njegova drugarica. Sve je objavio u knjizi "Po zanimanju - Ana Miloš", i pokrenuo brojne komentare i oštru polemiku: da li je u pitanju performans, igra, ili ozbiljna prevara? Svakako, najčešća je tema književne javnosti ovih dana.

Najavljena preko izdavača kao knjiga koja će obeležiti ovu godinu i zauvek promeniti naša shvatanja o izdavaštvu.

A za njenog pisca, sve je počelo kao eksperiment. Želeo je, kako kaže, da opipa književnu scenu, vidi kako prolazi autor, kako autorka, i dokle može da prođe neko ko ne postoji.

„Vrtoglavo su počele da se događaju stvari Ani Miloš, maltene joj se samo nametalo, što nagrade, pozivi, izdavanje knjiga… Naravno da žene i dalje ne prolaze isto kao muškarci, ali ovo moje iskustvo je imalo za zaključak ne samo da sam prolazio bolje kao žena, nego sam uopšte prolazio kao žena, dok kao muškarac nisam uopšte prolazio, niti dobijao ni mejl, ni odgovor“, priča pisac Miloš K. Ilić.

Pucanj u prazno je – ako je namera bila da se dokaže da knjige koje pišu žene lakše prolaze kod izdavača, objavila je izdavačka kuća Buka, koja je izdala jednu zbirku izmišljene Ane Miloš. Dodaje Buka da „gnev zbog sve većeg uspeha autorki možda treba okrenuti ka muškoj čitalačkoj publici koja nije preterano zagrejana za književnost“.

„Izdavači – neki su osetili jedan društveni ili socijalni ili ideološki problem i na tome pokušavaju da zarade i smatraju da je isplativije za biznis kojim se bave da objavljuju spisateljice, dakle ženske autorke, nego muškarce. Meni to licemerno“, kaže Aleksandar Nikolić iz Beopolis knjižare.

Ono što je izazvalo oštre kritike u ovoj slučaju, jeste to što je Ilićeva drugarica godinama davala intervjue, primala nagrade, komunicirala sa koleginicama i kolegama sa scene kao Ana Miloš. Pa onome što je ovom piscu „eksperiment“, mnogi vide kao „prevaru“. Kritikuju i izdavače „Ane Miloš“ – da su svojim kredibilitetom obmanu omogućili.

N1

„Kvalitetni autori i autorke nemaju problem da izdaju svoje knjige i ne nailaze na zid kod izdavača i urednika. Ovi drugi – ili koriste tu argumentaciju da izdaju knjige, ili prosto žele da naprave neku vrstu marketinga za ono što su uradili“, smatra Nikolić.

Nije prvi put, međutim, ni kod nas, ni u svetu. Čuveni primer – francuski pisac Roman Gari i pisac Emil Azar ista su ličnost.

„Radi se o istom čoveku koji je pod dva imena dobio dve najprestižnije francuske književne nagrade Gonkur. Pritom to su samo neki od pseudonima koje je koristio, a u javnosti ga je lažno predstavljao nećak“, navodi Nikolić.

A Miloš K. Ilić poručuje: „Ana Miloš nije moj prvi takav eksperiment. Ili inkarnacija. Ja sam glumio i da sam Ivan Drnčula“.

Ilić najavljuje i novu knjigu, ne zna još pod kojim imenom će izaći, ali imaće naslov „Knjiga štampana u nula primeraka“.

POVEZANE VESTI

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare