Za otkup savremene umetnosti 32 miliona dinara

Kultura 30. apr 202118:43
Izvor: N1

Ministarstvo kulture i informisanja Srbije izdvojilo je 32 miliona dinara za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti u 2021. godini, na osnovu konkursa za otkup koji je obnovljen nakon prošlogodišnje pauze, piše Seecult.

Prema rezultatima konkursa, objavljenih na sajtu MKI, podržani su predlozi 64 institucija, za koje je izdvojeno ukupno 31.184.000 dinara, dok 172 predloga nisu podržana.

Pojedinačno gledano, najveći iznos odobren je za otkup radova koje su predložili Kulturni centar Beograda, Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku i Muzej savremene umetnosti Vojvodine u Novom Sadu, navodi Seecult.

KCB-u je odobreno 2,77 miliona dinara za dopunu Kolekcije Oktobarskog salona, odnosno za radove Želimira Žilnika, Goranke Matić, Zorana Popovića, Milete Prodanovića, Vladana Radovanovića, Snežane Skoko, Dragana Srdića, Kioska i Katarine Zdjelar.

Uspešno je prošla i ove godine i Umetnička galerija “Nadežda Petrović” u Čačku, koja je za otkup eksponata za zbirku savremene umetnosti dobila 2,7 miliona dinara.

Reč je o radovima Ane Knežević, Mirjane Bobe Stojadinović, Branislava Nikolića, Davora Dukića, Igora Simića, Ivana Petrovića, Vesne Perunović, Živka Grozdanića Gere i Zorana Naskovskog.

Muzej savremene umetnosti Vojvodine dobio je 2,58 miliona dinara za otkup umetničkih dela Rene Redle i Vladana Jeremića, Saše Stojanovića , Neše Paripovića , Grupe KOD (Slavko Bogdanović i Mirko Radojčić) i Gorana Trbuljaka, Slobodana Šijana i Olge Jančić.

Sličan iznos (2,4 miliona dinara) izdvojen je i za predlog Galerije savremene umetnosti u Nišu za otkup radova Dragane Žarevac i Ivane Dragutinović Sokolovski, Radoše Antonijevića, Dragoslava Krnajskog, Igora Antića, Nemanje Nikolića, Bojana Radojčića, Jadranke Mišić Pejović, Srđana Đileta Markovića i Tadije Janičića.

Muzej u Smederevu dobio je 1,09 miliona dinara za osavremenjivanje zbirke Gradske galerije savremene umetnosti delima Branka Miliskovića, Mihaela Milunovića, Saše Tkačenka, Šejme Fere i Vesne Knežević.

I Centar za kulturu “Dragan Kecman“ u Kučevu našao se među predlagačima kojima su odobreni najveći iznosi – za otkup umetničkih dela za zbirku tog centra odobren je 1,06 milion dinara – za radove Ane Vujović, Željke Momirov, Ivane Ivković , Miroljuba Filipovića Filimira, Srđana Apostolovića, Anice Vučetić.

Narodni muzej u Kruševcu dobio je za upotpunjivanje zbirke Umetničke galerije 985.000 dinara – za otkup radova Dušana Otaševića, Dragane Žarevac, Rade Selaković, Branimira Karanovića.

Konkurs za finansiranje umetničkih dela u oblasti vizuelnih umetnosti za 2021. godinu, koji je bio otvoren do 19. februara, odnosio se na otkup radova nastalih u proteklih pet godina, kao i na finansiranje nastajanja novih umetničkih dela savremenih umetnika.

Komisija je radila u sastavu: Maja Ćirić (predsednica), Milica Božić Marojević i Simona Ognjanović.

Konkurs za otkup je 2020. godine izostao, nakon rebalansa budžeta kojim su smanjena sredstva MKI. Pauza u konkursnoj praksi otkupa izazvala je bila veliko nezadovoljstvo među umetnicima, s obzirom da su mnogi ostali bez bilo kakvih sredstava za život i rad, posebno nakon uvođenja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa.

Konkurs za otkup umetničkih dela u oblasti savremene umetnosti pokrenut je na državnom nivou 2014. godine posle 13-godišnje pauze, a tada je podržan 81 predlog institucija i organizacija za koje je raspoređeno 71,8 milion dinara. Sredstva za otkup su već 2015. godine smanjena na oko 50 miliona dinara, koliko je dodeljeno na osnovu predloga oko 90 kulturnih, obrazovnih, naučnih, zdravstvenih i drugih ustanova i pojedinih organizacija.

Na poslednjem realizovanom konkursu za otkup, raspisanom za 2019. godinu, podržano je 50 projekata, dok je 175 predloga odbijeno, a ukupno je izdvojeno 28,2 miliona dinara.

Komentari

Vaš komentar