Zadužbina: Sud naložio Maskomu da povuče iz prodaje izdanja grupe EKV

Kultura 04. maj 202112:55 6 komentara
Zadužbina Milana Mladenovića

Zadužbina Milana Mladenovića objavila je da je Privredni sud u Beogradu zabranio privremenom merom dalju prodaju i oglašavanje Maskomovih LP i CD izdanja grupe Ekatarina velika: ‘Dum Dum’, ‘Neko nas posmatra’, ’Samo par godina za nas’, ’Iznad grada’ i ‘Krug’.

Kompanija Maskom je, kako se navodi u toj objavi, dužna da u roku od osam dana povuče navedena izdanja iz prodaje pod pretnjom novčane kazne od 500.000 dinara. Sud je odredio ove mere radi obezbeđenja moralnih autorskih i interpretatorskih prava Milana Mladenovića, Ivana Fecea Firčija, Ivana Rankovića, Marka Milivojevića, Dragiše Uskokovića i Bojana Pečara, zato što je Maskom izdao i prodavao ove nosače zvuka bez navođenja njihovih imene, čime je prekršio zakonsku obavezu da označi autora i izvođača na muzičkom delu.

POVEZANE VESTI

„Još od 2015. godine se vlasnik kompanije Mascom bez ikakvog pravnog osnova deklariše kao vlasnik prava nad fonogramima za četiri studijska i dva live albuma, tvrdeći da je ta prava otkupio od poslednjeg menadžera EKV-a koji ni sam nikada nije bio vlasnik spornih fonograma, jer su stvarni vlasnici PGP RTS (za studijske albume) i članovi benda EKV (za live snimke). Mascom od tada izdaje piratska izdanja za koja nije dobio dozvolu ni vlasnika fonograma niti obnovio ugovore sa autorima i interpretatorima. Ova prevara je polazna tačka za nekoliko sudskih sporova koje po raznim osnovama protiv kompanija Mascom i Tin Drum vode Zadužbina Milana Mladenovića, nekadašnji članovi EKV-a, kao i PGP RTS“, navodi Zadužbina.

Kako se dodaje, iako je ovo rešenje o privremenoj meri samo deo dugog pravnog procesa koji Zadužbina Milana Mladenovića i nekadašnji članovi benda EKV vode protiv kompanije Maskom, ona „predstavlja veliki korak ka zadovoljenju pravde“. „Nadamo se da će sud i svojim daljim odlukama dovesti do poštovanja zakonskih autorskih i interpretatorskih prava“, zaključuje Zadužbina Milana Mladenovića.

Prethodno su, prošle godine, kompanije Maskom i Tin dram pokrenule konkurs „EKV: Tvoja pesma“, a Zadužbina Milana Mladenovića reagovala je tada navodeći da je jedini legalni i pravni naslednik zaostavštine Milana Mladenovića i imena ove kultne jugoslovenske rok grupe, od kako ga je registrovala u Zavodu za intelektualnu svojinu. Privredni sud kasnije je privremenom merom zabranio kompaniji „Mascom“ da koristi znak EKV u nazivu konkursa, ali je u januaru ove godine Privredni apelacioni sud ukinuo tu meru.

Zadužbina Milana Mladenovića je nevladina neprofitna organizacija osnovana prema nalogu koji je u svom testamentu ostavila Milanova majka, Danica Mladenović. Zadužbina deluje u cilju da očuva umetničku, autorsku i ličnu zaostavštinu Milana Mladenovića.

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare