Zahtev izdavača: Tražimo otkazivanje Sajma knjiga

Kultura 13. jul 202119:35 14 komentara
N1/arhiva

Čelnici Udruženja izdavača i knjižara Srbije (UIKS), Udruženja profesionalnih izdavača Srbije (UPIS) i predstavnici samostalnih izdavača zatražili su od organizatora Sajma knjiga u Beogradu, najavljenog od 11. do 19. septembra, da otkaže tu manifestaciju, ističući da ona u tom terminu ne može da bude uspešno organizovana, te da održavanje bude pomereno za sledeću godinu i redovan termin, u oktobru, saznaje "Nova.rs".

„Sajam knjiga polovinom septembra bio bi sajam bez dovoljno publike, bez dovoljno novih naslova, bez ekonomskog opravdanja za izdavače i bez dovoljno izdavača da bi bio reprezentativan kulturni događaj. Treba imati u vidu i da nema nikakvih garancija da sajam može biti organizovan u predviđenom terminu, jer postoje nagoveštaji da se intenzivira prisustvo virusa. Izdavači nisu u mogućnosti da preuzimaju na sebe nepotrebne i neopravdane zdravstvene, organizacione i finansijske rizike“, navodi se u zajedničkom dopisu nakon sastanka čelnika UIKS-a Dejana Papića („Laguna“), Zorana Hamovića („Clio“) iz UPIS-a i predstavnika samostalnih izdavača okupljenih oko Žarka Čigoje (Čigoja štampa), adresiranom na Organizacioni odbor Sajma knjiga, Beogradski sajam, grad Beograd kao osnivača i Ministarstvo kulture, piše Nova.rs.

Predstavnici sve tri grupacije naveli su da su obavestili svoje članove o terminu u septembru, predočenom na sastanku na Beogradskom sajmu u drugoj polovini juna, ali da je veći deo izdavača ocenio da „nije moguće uspešno organizovati manifestaciju pod tim vremenskim i organizacionim uslovima“.

„Beogradski sajam knjiga veoma je važna manifestacija i tradicija mora da bude održana, ali smo svesni činjenice da će ovakva sajamska manifestacija imati dosta problema i izvesno neće biti od očekivane koristi ni organizatoru, ni učesnicima, ni posetiocima“, ocenjuju izdavači.

„Očekivana manja poseta, manje novih izdanja“

Održavanju sajma u septembru ne ide u prilog više stvari, ističu oni, navodeći da su, osim što se ne zna kakva će biti epidemiološka slika, tada još u toku i godišnji odmori, pa su potencijalni posetioci, a i knjižari i štampari, van grada i zemlje, što utiče i na pripremu novih izdanja i na posetu. Septembar je i vreme početka školske godine, pa su kućni budžeti dodatno opterećeni kupovinom udžbenika i pribora, organizovane posete đaka iz drugih gradova su pod znakom pitanja, a studenti su tad ili van Beograda ili su pritisnuti ispitnim rokovima. Osim toga, u isto vreme zakazan je i Bitef, dodaju oni.

Pomeranje tradicionalnog termina sa oktobra mesec i po ranije, napominju oni, znači i manje novih naslova jer mnogi jednostavno neće stići da pripreme sva planirana izdanja, naročito ona najzahtevnija i najsloženija kakva nastaju u skladu sa godišnjim planom, a i vreme za promotivne aktivnosti je kraće i manja je mogućnost dolaska stranih autora, delegacija i gostiju.

„Sav finansijski rizik na izdavačima“

Na sve to, ukazuju izdavači, cene zakupa štandova nisu menjane u odnosu na ranije godine, što predstavlja „nesolidarno finansijsko opterećenje kom će biti izloženi isključivo izdavači bez uvažavanja pandemijskih okolnosti“. Oni navode i da su cene ulaznica i parkinga i dalje „dodatni trošak koji mnoge posetioce odbija od dolaska na Sajam, posebno u ovogodišnjoj situaciji“.

Izdavačima je dat rok za prijavu za Sajam knjiga do 16. jula, ali se, prema našim saznanjima, jako mali broj njih prijavio, pošto su čekali ishod sastanka predstavnika tri grupacije.

Beogradski sajam: Polemike o komercijalnim posledicama

Sa Beogradskog sajma saopšteno je u petak da je odluka o terminu od 11. do 19. septembra doneta da bi „manifestacija prošla što komfornije za izlagače, učesnike i posetioce, ali i zbog toga što je taj termin verovatniji za održavanje“, te da je smotra dan duža. Iako je, navodi se u saopštenju, „prethodno usaglašena, ta iznuđena promena termina je među predstavnicima grupacija izdavača proizvela polemike o njenim pre svega komercijalnim posledicama“.

„U raskoraku između književno-umetničke dimenzije sajma, do kojih je većini deklarativno i principijelno stalo, i pojedinačnih i grupnih finansijskih očekivanja, polemičari su se našli u sukobu interesa i podeljenih principa, koji pokušavaju da razreše preko leđa same manifestacije“, navodi se u saopštenju Beogradskog sajma.

U istom saopštenju navedeno je i da su novom terminu Sajma knjiga prilagođeni i termini (od 15. do 19. septembra) 51. Sajma obrazovanja, 6. Medija marketa i 3. Sajma „Jednaki“, kao i da je 10. Sajam naoružanja i vojne opreme zakazan od 5. do 8. oktobra.

Komentari (14)

Vidi sve komentare